De centrale bank van Argentinië heeft consumenten op 1 november formeel verboden om bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency te kopen met creditcards. Wat volgde was precies het tegenovergestelde van wat de Argentijnse regering had verwacht.
Vraag naar bitcoin neemt alleen maar toe
Dat zie je ook terug op onderstaande grafiek. Deze is gemaakt op basis van data van het peer-to-peer platform LocalBitcoins, verzameld door Coin.Dance. Op LocalBitcoins kan iedereen bitcoin direct aan een ander kopen of verkopen, zonder tussenkomst van een beurs. In landen waar de economie slecht is, en bitcoin gewild is om waarde in te behouden, wordt vaak een premium bovenop de wereldwijde handelsprijs geplaatst.
Peso moet ten koste van alles gestimuleerd worden
Een van de belangrijkste factoren in de hoge acceptatie van crypto in Argentinië is de hoge volatiliteit van de Argentijnse peso. In de afgelopen vijf jaar is de waarde van de peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar met meer dan 85% gedaald. De inwoners van het land hebben traditioneel weinig vertrouwen in hun valuta. Velen hebben liever de relatief stabiele dollar, in plaats van hun eigen munt.
En dat is natuurlijk niet goed voor de Argentijnse peso. Op 1 september legde de Centrale Bank van Argentinië beperkingen op om de peso nieuw leven in te blazen. Burgers mogen maximaal 10.000 dollar per maand kopen en hebben speciale machtigingen nodig om die limiet te overschrijden. Tienduizend dollar is voor de meeste burgers een immens bedrag en dat is het ook. Daarom heeft de Centrale Bank nog meer maatregelen getroffen. Tot het einde van dit jaar mogen Argentijnen via hun eigen bankrekening maximaal 200 dollar kopen en met contant geld maximaal 100 dollar.
De volgende maatregel van de Centrale Bank van Argentinië om de peso te stimuleren ging in op 31 oktober. Dit keer betrof het cryptocurrency’s. Burgers werden verboden om cryptocurrency’s te kopen met creditcards. Geruchten gaan dat veel burgers hun peso’s inwisselen voor cryptocurrency’s, en deze vervolgens verkochten voor dollars. En dat gebeurde veelal offshore, maar ook in eigen land.
Handelsvolume stijgt vaker na verbod
Dat het handelsvolume van bitcoin in Argentinië stijgt na een verbod past wel in een trend. Dit zag je namelijk ook in India en China, waar volumes stegen na een verbod. Dat zegt ook de COO van Shapeshift Jon:
‘Kapitaalcontroles lijken een directe correlatie te hebben met verhoogde interesse van mensen in bitcoin omdat het iets is waar de overheid geen controle over heeft. De bevolking van het land ziet dat deze kapitaalcontroles zijn ingevoerd en dan gaan ze op zoek naar een andere weg. En dat is meteen de kracht van bitcoin en cryptocurrency’s. Zij bieden een goede manier om waarde op te slaan en over te dragen. Dit is wat burgers nodig hebben die met dit soort onzekerheid te maken hebben.’
Argentinië kan als voorbeeld (of waarschuwing) dienen voor de rest van de wereld. Het is sowieso een schoolvoorbeeld van hoe bitcoin en andere crypto’s kunnen worden gebruikt als waardeopslag in economisch kwetsbare landen. Als de regering minder afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse dollar, dan is het beter om de crypto industrie juist te omarmen en te begrijpen. Het volk vindt haar weg namelijk wel.