blog

Veel overeenkomsten parabolische groei aandelenmarkt en bitcoin

By 23 april 2020No Comments

Cole Garner is forex-analist en deelt regelmatig zijn kijk op de wereld op Twitter. Volgens Garner bevinden we ons pas aan het begin van een grote economische crisis. Een crisis die veel grotere gevolgen kan hebben dan die van 2008. Op de korte termijn is dat negatief voor bitcoin, op de lange termijn kan bitcoin daar zelfs van profiteren. Hieronder een Nederlandse samenvatting van zijn analyse.

Aandelenmarkt nog niet op de bodem

Hieronder zie je het koersverloop van de S&P-500 index. Deze aandelendindex neemt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven mee, gemeten op basis van marktkapitalisatie.

Sinds eind februari is de koers van deze index met ruim 35 procent gedaald. Maar vanaf het laagste punt is de waarde weer met 30 procent gestegen. Betekent dit dat de bodem al is bereikt? Nee.

Volgens veel marktanalisten staat ons een grote economische crisis te wachten. En de val van 35 procent is volgens hen nog maar het begin.

Hieronder zie je de koers van de aandelenmarkt van nu vergeleken met de aanloop van de crisis van de jaren 30. Ook toen stuiterde de koers even omhoog, om vervolgens veel verder te vallen. 

De geschiedenis herhaalt zich

Iets anders wat ook belangrijk is, de Amerikaanse aandelenmarkt stijgt na een parabolische beweging. Parabolisch betekent dat de koers steeds harder stijgt. Dat zie je aan de groene trendlijn, die loopt niet recht maar maakt een schuine beweging omhoog.

Wat er na het breken van een parabool gebeurt is goed te voorspellen. De uiteindelijke gevolgen kunnen door kwantitatieve versoepeling even uitgesteld worden, maar zijn volgens Garner onvermijdelijk. Met kwantitatieve versoepling wordt het kopen van activa door centrale banken bedoeld. Op die manier proberen banken de economie (tijdelijk) draaiende te houden.

Hieronder zie je wat er meestal gebeurt na het breken van een parabolische beweging. Volgens analist Garner vindt de ‘higher low’ vaak plaats na een daling van 15 procent in vergelijking met de hoogste top, met een afwijking van 1 tot 2 procent.

Ook de laatste beweging omlaag bij bitcoin verliep op deze manier. Dat zie je op de grafiek hieronder. 

Dezelfde ontwikkelingen zie je ook terug op andere markten. Denk bijvoorbeeld aan de dotcom-bubbel van 2000 of de crash van de Nikkei in 1998.

Aandelenmarkt nu op hetzelfde punt

Terug naar nu. Je kijkt weer naar de S&P-500 index, elke candle op de grafiek stelt een week voor. De top van vorige week is vrijwel exact 15 procent lager dan de hoogste top van eind februari.

En opvallend genoeg zijn grote banken positiever dan ooit. Zij verwachten dat we de absolute bodem al hebben gezien.

Alles kan gebeuren de komende maanden. Wie weet blijft de Federal Reserve geld bijdrukken, en wordt een verdere daling van de Amerikaanse aandelenmarkt nog maandenlang uitgesteld. Maar dat de koers nog verder gaat dalen lijkt nu vrijwel onvermijdelijk.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Waarschijnlijk heeft de aandelenmarkt dus nog lang niet zijn bodem gezien. Veel analisten verwachten dat aandelen nog veel verder terug kunnen zakken.

Wanneer dat gebeurt, dan is het heel waarschijnlijk dat de bitcoinkoers in het begin ook meezakt. Het is te hopen dat tradingplatform BitMEX dan naar behoren werkt.

Er zijn echter genoeg redenen waarom bitcoin op de lange termijn wel goed gaat presteren. Ten eerste de toestroom aan stablecoins. Gisteren las je dat het aantal stablecoins in rap tempo toeneemt. Dat betekent meer liquiditeit op de cryptomarkt, wat op lange termijn alleen maar positief is.

Ook zijn er steeds meer wallets met een saldo van meer dan duizend bitcoins. Zelfs (of juist dankzij) de enorme daling van 12 maart is het aantal van deze whales hoger dan bij de top van 2017.

Genoeg positieve ontwikkelingen rondom bitcoin dus. Houd ook rekening mee met het feit dat de instroom van nieuwe bitcoin volgende maand wordt gehalveerd. Dit kan de prijs van bitcoin een positieve boost geven. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Lees hier de tweets van Cole Garner zelf terug:

Leave a Reply