blog

Vandaag deadline Tether, wordt bitcoin waarde gemanipuleerd?

By 15 januari 2021No Comments

De hoge heren bij Bitfinex ontkennen dat Tether (USDT) wordt gebruikt om de prijs van bitcoin te manipuleren. Ze hebben tot vandaag om documenten aan te leveren om te bewijzen dat Tether ondersteunt wordt door fiatgeld. Tijd voor een FUD-artikel (fear, uncertainty and doubt).

Waarom ophef over Tether?

Tether is een stablecoin die 1-op-1 is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt gebruikt als digitale dollar om transacties en de handel tussen cryptocurrency’s te vergemakkelijken. De munt is gemaakt door Reeve Collins, Craig Sellars en Brock Pierce (die zichzelf nog kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap in 2020). Zij noemen Tether een succesvol experiment om fiat-valuta op een blockchain te zetten.

Tether beweert dat ze nieuwe munten uitgeven als reactie op een bepaalde behoefte, maar critici zeggen juist dat het token wordt gebruikt als een uitgebreide zwendel om bitcoin te kopen en de prijs op te drijven.

De problemen van Tether begonnen nadat de Panama Leaks in 2015 de leidinggevenden van Bitfinex, Philip Potter en Giancarlo Devasini aan Tether Limited koppelden. De tweede controverse kwam nadat het aanbod van USDT tussen januari 2017 en september 2018 groeide van 10 miljoen naar meer dan 2,8 miljard dollar. De stijging werd door velen in twijfel getrokken en halverwege 2018 vertegenwoordigde Tether meer dan 80% van het totale handelsvolume in bitcoin.

Bitfinex ontkent

In een studie uit 2018 concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Texas dat Tether lijkt te zijn gebruikt om de prijs van Bitcoin te stabiliseren en te manipuleren, maar Bitfinex-managers ontkennen de beweringen.

‘Bitfinex noch Tether is betrokken bij een vorm van markt- of prijsmanipulatie. Tether-uitgiften kunnen niet worden gebruikt om de prijs van bitcoin of een andere munt / token op Bitfinex te verhogen.’ Dit was de reactie van JL van der Velde op het resultaat van het onderzoek. Van der Velde is de CEO van Bitfinex.

In een nieuw interview met Peter McCormack, host van What Bitcoin Did, hebben Bitfinex CTO Paolo Ardoino en general counsel Stuart Hoegner opnieuw de aantijgingen besproken.

Ze zeiden wel dat bitcoin een van de reserves is die Bitfinex gebruikt om USDT te ondersteunen. Toch verwierpen ze het idee dat Tether alleen wordt uitgegeven om bitcoin te kopen. Ardoino redeneerde dat Bitfinex het fiatgeld wel kan gebruiken om BTC te kopen.

Samenstelling van de reserves

Hoegner zei ook dat de stablecoin volledig wordt ondersteund door activa zoals contanten, kasequivalenten en bitcoin. Er zijn namelijk onderzoeken waarin staat dat slechts 74 procent van USDT wordt ondersteund door activa. Ardoino en Hoegner weigerden echter de exacte samenstelling van de reserves van Bitfinex te onthullen.

‘De bitcoins in reserves zijn een goed bedrag dat overblijft van de eerdere acquisitie die we waarschijnlijk in 2015/16 hebben gedaan’, zei Ardoino. ‘De bitcoins, die we in 2015/16 voor een goede prijs kochten, zullen waarschijnlijk voor altijd genoeg zijn.’

Waarom Bitfinex geen externe auditors inhuurt om een ​​volledige audit uit te voeren, rechtvaardigde Hoegner met adviesrapporten van een accountantskantoor en een advocatenkantoor, en een rapport van hun eigen Btifinex-bankiers.

Vandaag documenten aanleveren

Vandaag (15 januari) is de deadline om documenten aan te leveren voor een hoorzitting met de procureur-generaal van New York. De hoorzitting betreft een lopend bevel dat Tether Holdings Limited ervan weerhoudt geld te lenen aan de Bitfinex-beurs. Tether Holdings Limited deelt een moederbedrijf (Digifinex Inc.) met Bitfinex ‘eigen eigenaar, iFinex. Het bevel komt voort uit de rechtszaak James v. IFinex Ltd. uit 2019 die iFinex ervan beschuldigde verliezen te dekken.

Aangezien een groot deel van de Tether naar de digitale activamarkten stroomt, kan elke regelgevende maatregel een grote negatieve impact hebben op de koersen. De SEC buigt zich ook over een andere kwestie, namelijk of Tether een derivaat is. Een derivaat, zoals een effect, moet worden geregistreerd bij de SEC of CFTC om te worden verkocht aan door Amerikaanse klanten. Dit kun je vergelijken met de rechtszaak die de SEC heeft aangespannen tegen Ripple.Leave a Reply