blog

Vanavond houdt Amerikaans Congres hoorzitting over digitale dollar

By 9 juni 2020No Comments

De Commissie financiële diensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal een hoorzitting houden om het gebruik van digitale instrumenten te bespreken en om de levering van stimulans betalingen te verbeteren. De plannen voor een digitale dollar bestaan al langer, maar de uitvoering van de stimulusbetalingen aan het volk lieten te wensen over.

Consumentenbescherming en privacy

De werkgroep voor Financiële Technologie, samen met de werkgroep voor AI, is vorig jaar door Voorzitter Maxine Waters opgericht. Zij hebben de verantwoordelijkheid om herzieningen van de FinTech-regelgeving te onderzoeken, met inbegrip van de wettelijke en regelgevende structuur voor consumentenbescherming. Ook kijken ze naar kwesties in verband met de privacy van gegevens.

Congreslid Stephen Lynch treedt op als voorzitter van de werkgroep FinTech dient tijdens de hoorzitting vanavond. De hoorzitting draagt de titel:

‘Inclusief bankieren tijdens een pandemie: Het gebruik van FedAccounts en digitale hulpmiddelen om de levering van stimulusbetalingen te verbeteren.’

Rekening bij de centrale bank

FedAccounts is een term die afkomstig is uit een wetsvoorstel dat werd geïntroduceerd door Commissie Waters. Dit voorstel roept op tot een digitale dollarboekhouding, die in het wetsvoorstel wordt omschreven als:

‘Een rekening die door een federale reservebank namens een persoon wordt aangehouden. Deze waarde van een rekening staat op een elektronisch apparaat of een elektronische dienst die wordt gebruikt om digitale dollars op te slaan die aan een digitale of fysieke identiteit kunnen worden gekoppeld.’

De voorwaarden van een digitale dollarwallet zijn onder meer dat deze in alle rekeningafschriften, marketingmateriaal en andere mededelingen van de Federal Reserve Bank wordt vermeld onder de noemer FedAccount.

Digitale dollar niet geschikt voor coronavirus

Het idee was dat dit concept van een digitale dollar deel uit zou maken van de CARES-wet. Zo konden de stimulusbetalingen digitaal betaald worden in plaats van met cheques. De digitale dollar haalde het echter niet in de uiteindelijke CARES-wet.

Er zijn nog twee relevante wetsvoorstellen geweest: De Automatic Boost to Communities Act van Congreslid Rashida Tlaib en Congreslid Pramila Jayapal en de Banking For All Act van Senator Sherrod Brown. Beide wetsvoorstellen benoemden het idee van FedAccounts. De focus lag hierbij meer op de digitale dollar als leveringsmechanisme dan op de ontwikkeling van een CBDC.

J. Christopher Giancarlo leidt het Digital Dollar Project, zij hebben onlangs een whitepaper (PDF) uitgebracht waarin een Champion Model wordt uitgelegd voor wat essentiële technische ontwerpen voor een digitale dollar zouden moeten zijn.

De hoorzitting kan heel interessant zijn, omdat de aanwezigen kennis lijken te hebben van digitale valuta en blockchain. Kortgeleden introduceerde Stephen Lynch bijvoorbeeld nog een wetsvoorstel waarin blockchain zou worden gebruikt om de medische voorraden te traceren.

De hoorzitting is vanavond om 18:00 Nederlandse tijd en volg je hier live.

Leave a Reply