blog

Uniek: Zwitserse Zug accepteert Bitcoin en Ethereum als belasting

By 3 september 2020No Comments

Het Zwiterse kanton (deelstaat) Zug gaat als een trein. Deze regio accepteert vanaf nu zowel bitcoin en ethereum als belasting. Bedrijven en individuen mogen tot een maximum van 100.000 Zwisterse frank (92.847 euro) belasting betalen in deze cryptomunten.

‘Bitcoin wordt mainstream’

De Zwitserse regio Zug heeft ongeveer 127.000 inwoners en werkt samen met de Zwisterse bitcoinbroker Bitcoin Suisse AG. Deze broker zorgt ervoor dat de ontvangen bitcoins en ethers worden omgezet naar Zwisterse frank en verstuurt de coins naar de staat.

Niklas Nikolajsen is voorzitter van Bitcoin Suisse, volgens hem is dit een logische stap: “Iedereen vindt een markt van een half biljoen dollar belangrijk. Er is niets controversieels meer aan het handelen in bitcoin. Het is volledig mainstream geworden.”

Al sinds 2016 belasting betalen met bitcoin mogelijk

Zug staat bekend om de lage belastingen voor bedrijven, en accepteert al sinds 2016 bitcoin voor sommige overheidsdiensten. De gelijknamige hoofdstad accepteert sinds dat jaar ook al bitcoin als belasting, en vanaf nu kan de hele regio dus bitcoin gebruiken om belasting te betalen.

Vanwege deze lage belastingen, en ook omdat de regio al jaren welwillend staat tegenover cryptocurrency en blockchain, wordt Zug ook wel Crypto Valley genoemd. De locatie is naar eigen zeggen een veilige, progressieve en innovatieve plek die de komst van op blockchain gebaseerde start-ups toejuicht. Crypto Valley wordt onder andere gesteund door de Universiteit van Zürich, CNN Zwitserland en verschillende investeringsmaatschappijen.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Zwitserse dorp Zermatt bitcoin als belasting ontvangt. Zermatt is een bekend ski-oord in Zwisterland, de ruim 5.000 inwoners van het dorp aan de grens met Italië kunnen nu via een online portaal hun bitcoin afstaan als belasting.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland moet je jouw belasting nog steeds ‘gewoon’ met euro’s betalen. Bezit je veel cryptomunten, dan kan het zijn dat je daar belasting over moet betalen. Meer daarover lees je in dit artikel. 

Leave a Reply