blog

Meme cryptocurrency Hotdog daalt met 99,99% in 5 minuten

By 3 september 2020No Comments

Stel je voor, je hebt net vol vertrouwen een token gekocht. Vijf minuten later kijk je op de telefoon hoe je verse coin het doet. Ineens ben je 99 procent van je investering kwijt. Dit overkwam vele investeerders (lees: gokkers) die speculeerden op de HOTDOG token. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Van hero to zero

De sector van decentrale financiën (DeFi) is helemaal hip, alles wat DeFi of swap in de naam heeft verandert in goud. Platformen met smakelijke namen zoals Sushi, Kimchi en Hotdog schieten als paddenstoelen uit de grond, en de koersen van de bijbehorende tokens schieten naar de maan.

De nieuwe tokens zijn allemaal verhandelbaar op het platform Uniswap. Iedereen die dat wil kan daar tokens toevoegen omdat dit platform decentraal is. Er gaat geen controle aan vooraf. Daarnaast kan de prijs van een token misleidend zijn. Dat vertelt DeFi-expert Camila Russo in haar nieuwsbrief: “Door de vooraad aan ether te beheren die gekoppeld is aan de token, kunnen token ontwikkelaars de prijs opblazen.”

Dat dit niet altijd goed kan gaan, blijkt wel uit het verhaal van Hotdog. Het nieuwe platform beloofde meer dan een miljoen procent APY (jaarlijks percentage yield, een soort rente) voor het uitlenen van tokens.

HotdogSwap lanceerde gisteren op 2 september, om 10:00 uur Nederlandse tijd. In nog geen vijf minuten steeg de koers van de token Hotdog al naar 142 dollar. Dit bleef een tijd doorgaan, tot ongeveer zeven uur ’s avonds. Investeerders die op dat moment uitstapten hebben geluk gehad. Binnen vijf minuten ging de koers van ruim 4.000 dollar naar 6 dollar. In een klap verdampte bijna alle waarde.

Het doet denken aan Bitconnect

De snelle daling van Hotdog doet sommige traders denken aan de ondergang van Bitconnect. Dit was een platform waarmee je ook je crypto’s kon uitlenen en waarop je rente kon verdienen. Maar in januari 2018, toen de cryptomarkt instortte, zakte ook de koers van BCC (de token van Bitconnect) als een pudding in elkaar.

Trader Edward Morra vindt dat de daling van DeFi-tokens zelfs erger is dan Bitconnect. Er zijn meerdere voorbeelden van coins die plotseling waardeloos worden. Morra deelt de grafieken van Hotdog, Pizza en (de ironie) Only Up.

Doe altijd je eigen onderzoek

Cryptocurrency’s zijn ongelofelijk interessant, maar de markt is nog jong en beweeglijk. Volg daarom nooit blind het advies van een ander, maar doe altijd je eigen onderzoek voordat je investeert. Klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Leave a Reply