blog

UFC verzamelobjecten en spel op blockchain, door makers CryptoKitties

By 26 februari 2020No Comments

De Ultimate Fighting Championship, beter bekend als UFC, heeft een licentiepartnerschap gesloten met Dapper Labs. Laatstgenoemde is een blockchain-startup die vooral bekend staat om de ontwikkeling van het spel CryptoKitties.

Niet inwisselbare tokens

Bij CryptoKitties ging het vooral om het verzamelen van digitale katten en kittens. Deze waren allemaal uniek en hadden hierdoor een prijs. De digitale beestjes konden niet gekopieerd worden omdat er gebruikt werd gemaakt van non-fungible tokens. Elke digitale kat kan je zien als een token en deze tokens zijn niet inwisselbaar voor elkaar, zoals je bijvoorbeeld wel de ene euromunt voor de andere kan verwisselen.

Het online spel was zelfs zo populair dat het spel in december 2017 de blockchain van Ethereum tijdelijk platgelegde. Door de enorme vraag naar ether had het netwerk het al behoorlijk zwaar. Toen er ook nog eens een ware hype rondom de CryptoKitties ontstond kon het netwerk het even niet meer aan.

Flow is eigen blockchain voor UFC

Deze techniek wordt ook gebruikt om digitale verzamelobjecten van de vechtorganisatie UFC te ontwikkelen. Dapper Labs bouwde speciaal hiervoor Flow, een eigen blockchain die al in september 2019 het levenslicht zag. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van Ethereum. Om deze blockchain te bouwen, haalde Dapper Labs vorig jaar nog 11,2 miljoen dollar op.

Volgens het officiële persbericht zullen de twee bedrijven ‘een nieuwe digitale ervaring ontwikkelen die UFC-fans over de hele wereld kansen biedt om digitale verzamelobjecten van het UFC-merk te kopen, te verhandelen en te bezitten.’

Tracey Bleczinski, senior vice president van UFC voor wereldwijde consumentenproducten zei hierover:

UFC is verheugd om samen te werken met Dapper Labs om een ​​nieuwe vorm van digitale verzamelobjecten te bieden aan onze wereldwijde fanbase.

Dit is overigens niet de eerste keer dat UFC een samenwerking zoekt met een cryptopartij. Eind 2018 was Litecoin een van de officiële sponsors van het titelgevecht van de UFC.

Momenteel zijn er drie Nederlanders actief binnen de UFC: zwaargewichten Alistair Overeem en Stefan Struve en vrouwelijk vedergewicht Germaine de Randamie. De Belgische vechters die actief zijn in de UFC zijn weltergewicht Tarec Saffiedine en vrouwelijk bantamgewicht Cindy Dandois.

Leave a Reply