blog

Update coronavirus: Chinese CBDC loopt vertraging op, Coinbase heeft noodplan

By 26 februari 2020No Comments

Al maanden houdt het coronavirus de wereld bezig. En de gevolgen zijn nu ook te merken in de cryptowereld. De ontwikkeling van de Chinese Central Bank Digital Currency (CBDC) loopt vertraging op en cryptobeurs Coinbase heeft een uitgebreid noodplan klaarliggen.

Coronavirus houdt China in zijn greep

In december 2019 brak het coronavirus uit in Wuhan, volgens de meest recente cijfers zijn nu ruim 78.000 Chinezen besmet met het virus. De meeste besmettingen zijn te vinden in de provincie Hubei, met 58,5 miljoen inwoners.

Het virus heeft grote gevolgen voor de economie in China. Steden met miljoenen inwoners zijn op slot, Chinezen hebben reisrestricties en in no-time worden er noodziekenhuizen gebouwd.

De ontwikkeling van de Chinese Central Bank Digital Currency loopt hierdoor vertraging op. Dat blijkt uit een nieuwsbericht van het Chinese dagblad Global Times. Verwacht wordt nu dat de digitale valuta eind dit jaar wordt gelanceerd.

‘De uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot uitgestelde werkhervatting bij overheidsinstellingen, waaronder de People’s Bank of China (PBC). Beleidsmakers en onderzoekspersoneel die betrokken zijn bij het project zijn geen uitzondering.’

Nog steeds dit jaar een pilot

Hoe dan ook is het plan nog steeds om de digitale valuta dit jaar nog te gaan testen. Cao Yin is mede-directeur van het onderzoeksafdeling blockchain van de universiteit van Tsinghua:

‘De centrale bank bereidt zich al lange tijd zowel technologisch als theoretisch voor op de lancering. De technische roadmap is al opgesteld.’

Coinbase heeft noodplan klaarliggen

Ook op de cryptomarkt worden er maatregelen getroffen tegen het coronavirus. Zo heeft cryptobeurs Coinbase al een heel noodplan klaarliggen voor alle werknemers. De beurs heeft namelijk kantoren op meerdere locaties verspreid over de wereld.

Wanneer er honderd personen geïnfecteerd zijn met het virus in de buurt van een Coinbase-kantoor, dan moeten sommige werknemers verplicht thuiswerken. Het kantoor wordt vaker schoongemaakt en er worden maskers uitgedeeld. Vanaf meer dan vijfduizend besmettingen in de buurt wordt iedereen verplicht om thuis te werken.

Toch raakt het bedrijf niet in paniek: ‘We blijven geloven dat het risico van het COVID-2019 coronavirus voor de meeste werknemers van ons laag is. Wellicht is er wel een klein risico voor ons team in Japan.’

Heeft dit invloed op de koers?

Of het door het coronavirus komt of niet is onduidelijk, maar de bitcoin koers bevindt zich sinds begin deze week in een negatieve spiraal. Bitcoin begon de week met een waarde van 9.178 euro, maar staat nu op 8.380 euro. Dat is een daling van bijna negen procent.

Maar niet alleen bitcoin daalt in waarde. Ook de aandelenmarkten wereldwijd laten rode cijfers zien. De Dow Jones index, een gemiddelde van de Amerikaanse aandelenmarkt, daalde sinds afgelopen maandag met vijf procent. De Nederlandse AEX-index is met bijna zes procent gedaald in dezelfde periode.

We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply