blog

Twitter CEO doneert 5 miljoen dollar voor universeel basisinkomen, kans voor bitcoin?

By 24 mei 2020No Comments

Twitter oprichter Jack Dorsey kondigt aan 5 miljoen dollar te doneren aan Humanity Forward. Dat is een non-profit organisatie die vecht voor het uitgeven van een universeel basisinkomen in Amerika. De organistatie is gelanceerd door voormalige presidentskandidaat Andrew Yang. Volgens sommigen kan cryptocurrency een rol van betekenis spelen bij het universeel basisinkomen in Amerika.

250 dollar voor iedere Amerikaan in de problemen

Dorsey kondigde het plan aan op de podcast van Yang, Yang Speaks, op 21 mei. Daar werd de toekomst van technologie besproken. De Twitter-CEO vertelde Yang dat het universeel basisinkomen “lang op zich laat wachten”. Hij gaat verder:

De enige manier waarop we het beleid kunnen veranderen is door te experimenten en casestudy’s te laten zien waarom dit werkt.

Yang vertelt in een persbericht dat Humanity Forward Dorsey’s donatie zou gebruiken om $250 contant geld te verdelen aan duizenden mensen die financiële problemen hebben ondervonden tijdens de huidige crisis in de Verenigde Staten. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van hun baan, en het niet kunnen betalen van rekeningen.

Verspreiden van basisinkomen via gewone weg gaat lastig

De uitrol van een universeel basisinkomen leek iets op de lange termijn. Maar door de uitbraak van het coronavirus moest de overheid snel handelen. Veel Amerikanen kregen of krijgen nu een eenmalige cheque van 1.200 dollar, uitgegeven door de Amerikaanse overheid om bedrijven en individuen te helpen.

Voor veel Amerikanen werd het geld in april op hun bankrekeningen gestort, terwijl anderen in de VS en in het buitenland hun cheques pas zagen aankomen in mei. Vier miljoen mensen zullen binnenkort via de post vooruitbetaalde debetkaarten ontvangen.

Toch blijven er veel problemen met de huidige manier van werken, omdat Amerikanen melden dat ze de status van hun betaling niet kunnen bevestigen op de IRS-website, of gewoon geen cheques hebben ontvangen.

Kan cryptocurrency helpen?

Wie weet dat het verspreiden van basisinkomen makkelijker gaat via cryptocurrency. Yang heeft al tijdens de presidentsverkiezingen bewezen dat hij een voorstander is van crypto en blockchain. Het zou dus zomaar kunnen dat het universeel basisinkomen wordt verspreid met cryptocurrency.

Maar toch zijn er al andere groepen die daar echt werk van maken. Non-profit organisatie Hedge for Humanity, het team achter cryptomunt Manna, werkt aan vorm van universeel basisinkomen via de blockchain. Elke activa kan worden gebruikt om uit te reiken als inkomen. Denk aan cash geld, maar ook aan aandelen en cryptocurrency.

Juist nu kan cryptocurrency een uitweg bieden, in tijden van deze coronacrisis. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply