blog

Dit is hoe Japan cryptocurrency en blockchain wil inzetten na coronavirus

By 25 mei 2020No Comments

Het is niet ondenkbaar dat het coronavirus van pandemie overgaat naar endemie. Regelgevers van over de hele wereld moeten zich wel voorbereiden en kijken daarom naar technieken als cryptocurrency en blockchain om de toekomst vorm te geven.

Gedistribueerde netwerken worden steeds aantrekkelijker, tijdens een crisis komen tekortkomingen in een systeem namelijk veel beter aan het licht. Denk aan fouten in de rapportage van gegevens, het stopzetten van internationale handel en de niet-verifieerbaarheid van medische voorraden.

Japan wil soepelere regelgeving bitcoin en crypto

Japanse ambtenaren erkennen de problemen en zoeken de oplossing nu in de hoek van blockchains en cryptocurrency’s. Senator Otokita Shun, lid van de Commissie financiële zaken van Tokio Nippon Ishin, heeft zijn visie op de rol van ‘cryptocratie’ gedeeld (automatisch vertaald vanuit Japans):

Shun sprak met cryptocurrencyhandelaren in Japan, zoals de vertaling van de oorspronkelijke post naar het Engels laat zien. Hij merkte op dat obstakels voor financiële en fiscale zaken, die vooruitgang in de weg staan, zullen worden aangepakt en verbeterd.

Blockchain voor data, crypto’s voor vertrouwen

Een van de ingebouwde kenmerken van blockchain is dat data gecontroleerd kan worden op authenticiteit en dat activa traceerbaar is. In het verlengde daarvan helpen cryptocurrency’s individuele deelnemers om elkaar te vertrouwen op eerlijk bestuur en goede beslissingen. Goed gedrag wordt beloond en iedereen is gevoelig voor een beloning, daarin zijn de andere deelnemende partijen niet anders dan jij.

China wil ook blockchains inzetten

Carlo De Meijer, hoofdeconoom van MIFSA, schreef in Finextra over zijn opvattingen over blockchain en welke rol gespeeld kan worden in een wereld na het coronavirus. Hij gelooft dat de Chinezen de technologie gebruiken om de economische impact van het coronavirus in het land te verminderen.

Ze hebben een aantal toepassingen uitgerold om de verspreiding van het coronavirus in openbare instellingen, ziekenhuizen, universiteiten en de financiële sector tegen te gaan.

Traceerbaarheid en waarde

Gedistribueerde computersystemen kunnen zorgen voor meer transparantie in tijden van virusuitbraken. Denk aan het wereldwijd delen van patiëntgegevens en de geschiedenis en informatie over de infectie. Landen als de Verenigd Arabisch Emiraten ontwikkelen al corona-tracking-toepassingen voor patiënten en burgers, waarbij gebruik wordt gemaakt van een blockchain.

Openbare blockchains helpen om gegevens onmiddellijk en verifieerbaar te delen, waardoor onderrapportage van infecties wordt teruggedrongen. De Chinese overheid heeft momenteel te maken met nieuwe besmettingen vanwege de slechte rapportage en moeilijk te traceren besmettingen.

Leave a Reply