blog

Trump niet tevreden met renteverlaging van 50 punten, perfecte storm voor bitcoin

By 4 maart 2020No Comments

De Federal Reserve kondigde gisteravond een renteverlaging van 50 basispunten aan. De Amerikaanse Centrale Bank rekent na de verlaging een rente van tussen de 1 en 1,25 procent. Na een week van dalingen op de aandelenmarkt, algemene onzekerheid en angst voor het coronavirus, lijkt het of de FED in het nauw gedreven is.

Niet veel opties

Als centrale banken vanuit die positie moeten reageren, dan hebben ze slechts twee instrumenten die ze kunnen inzetten: rentetarieven verlagen en geld drukken.

Het feit dat ze de rente hebben verlaagd is al interessant, maar de timing is nog belangrijker. Velen (waaronder Trump) willen al langer dan een jaar rentetarieven van 0% en meer nieuw geld. De redenen zijn uiteenlopend; van kunnen concurreren met andere landen tot aan het minder hoeven te betalen als je een lening afsluit of al leningen hebt.

Onaangekondigd en daardoor weinig vertrouwen

Maar het signaal wat de FED nu afgeeft, door uit het niets een renteverlaging aan te kondigen, is dat ze weinig vertrouwen hebben in een goede afloop. En als Jerome Powell en zijn collega’s paniek op de markt zien, reageren ze agressief om de markten te stabiliseren. Maar blijkbaar waren ze niet agressief genoeg.

Hierboven zie je de koers van de S&P 500. Vlak na de aankondiging van de verlaging steeg de koers, maar dit bleek een dead cat bounce te zijn. Misschien wel de snelste uit de geschiedenis.

Wat je ziet is de markt die zegt dat ze geen vertrouwen meer hebben in de maatregelen van de FED om de markt te stabiliseren.

Alleen voor speciale gelegenheden

Weer terug naar de renteverlaging van 50 basispunten. De laatste drie keer dat de FED zulke drastische maatregelen nam, waren na de aanslagen op 9/11, tijdens de crisis en gisteravond.

Nogmaals, volgens de centrale bank van de Verenigde Staten zijn deze maatregelen net zo geoorloofd als tijdens de crisis en 9/11. Het is moeilijk te bevatten in welke tijden we leven.

De FED verlaagde de tarieven vorig jaar ook meerdere keren, maar nooit met 50 basispunten.

Perfecte timing

We schrijven vaker over de perfecte storm voor bitcoin. Dit begint daar wel op te lijken. De renteverlagingen en de daaropvolgende geldcreatie vinden plaats rond de bitcoin block halving. Dat betekent dat er bewust wordt gekozen, door mensen van vlees en bloed maar met hele andere belangen dan jij en ik, om geld minder waard te maken. Goedgekeurde code in het protocol van bitcoin zorgt er juist voor dat de schaarste (en de waarde) van bitcoin toeneemt. Wat een timing.

Dat is wat ons te wachten staat de komende twee maanden. En als je denkt dat dit de laatste keer is dat de FED de rente verlaagt, dan is er altijd nog een tweet van Donald Trump om het tegendeel te bewijzen. Binnen een uur na de aankondiging van de FED, klaagde Trump dat de rente nog lager moet en er meer geld bijgedrukt moet worden.

Export stimuleren

Zijn belang (althans wat hij publiekelijk toegeeft) is dat de Verenigde Staten minder afhankelijk moet zijn van import en zelf meer moet produceren om te exporteren. Daarvoor moet de dollar in waarde afnemen vergeleken met bijvoorbeeld de euro. Dat lijkt te zijn gelukt. Hieronder zie je de koers van de dollar uitgedrukt in euro’s; de waarde van de dollar is hard aan het afnemen.

Nog iets om in de gaten te houden zijn de liquiditeitsproblemen op de repomarkt. De Fed injecteerde in het holst van de nacht weer 120 miljard in de markten. Niet genoeg, want er was vraag naar 180 miljard dollar. Dit geeft aan dat de liquiditeit sneller opdroogt dan verwacht.

Hoe kan de FED deze rotzooi opruimen, de markten weer stabiliseren en een recessie ontlopen? Waarschijnlijk door de rentes te blijven verlagen en meer geld in de economie te pompen. Maar deze maatregelen moeten in de loop van de tijd extremer worden om nog steeds dezelfde impact te hebben.

Dit is de ultieme test voor het playbook van de centrale banken. En de perfecte storm voor bitcoin.

Leave a Reply