blog

Timo’s take: Waarom de cardano prijs hard kan crashen

By 18 januari 2022No Comments

Deze week maakte de cardano (ADA) koers een opvallende sprong. De sprong had waarschijnlijk vooral te maken met de aankondiging dat SundaeSwap, een gedecentraliseerde exchange, eindelijk lanceert op het mainnet. Maar zal ADA dit momentum vast kunnen houden?

Cardano ziet explosie van activiteiten

Cardano is al lange tijd in ontwikkeling en doet dit met een relatief traag tempo, iets waarvoor de ontwikkelaars vaak kritiek hebben gekregen. Zo lijkt het alsof er weinig gebeurt en dat er bijna geen vooruitging is. Ook na de lancering van smart contracts bleef het eigenlijk lang stil terwijl men een explosie van nieuwe gedecentraliseerde apps (dApps) verwachtte.

Die explosie begint er nu dus wel langzaam te komen. Er zijn al aardig wat projecten live op het mainnet, maar deze week zagen we de eerste echte grote (noemenswaardige) projecten opdoemen. SundaeSwap, een DEX, kondigde bijvoorbeeld aan donderdag te gaan lanceren op het mainnet. Het project gaf echter wel direct de waarschuwing dat de lancering voor mogelijke problemen zal gaan zorgen op het netwerk.

Pavia is nog zo’n project dat deze week in de schijnwerpers kwam te staan. Het eerste metaverse-project op Cardano zag de prijzen van digitaal vastgoed enorm stijgen, wat tevens voor meer activiteiten zorgde. Al met al heeft dit alles het gevolg dat het netwerk nu al op zijn tandvlees loopt.

Blockchain zit aan zijn limiet

1 december vorig jaar kondigde Input Output Global (IOG), een van de ontwikkelaars achter Cardano, aan dat het de blokgrootte heeft opgeschroefd naar 72KB, een toename van 12,5%. Dit als kleine stap om het netwerk net wat sneller te maken. Hoe groter een blok, hoe meer transacties erin passen. Maar kijken we naar data van Messari dan zien we dat de transactieblokken nu al vrijwel vol zitten. Op het moment van schrijven zitten er gemiddeld 65KB aan transacties in een blok. Dat betekent dus dat we al op 90% capaciteit zitten.

Wat is het gevolg als we de 100% aantikken? Dan zal er een opstopping plaatsvinden waardoor transacties vertraagd zullen worden. SundaeSwap merkt terecht op dat de lancering van de DEX tot enorme vertragingen zal leiden. Transacties kunnen uren, zo niet dagen in beslag nemen. Dat Cardano donderdag te maken gaat krijgen met opstoppingen is dan ook eigenlijk een gegeven.

ADA prijs verwachting

Wat we nu zien gebeuren lijkt uit te draaien op een klassiek buy the rumour, sell the news situatie. Investeerders kopen ADA na de aankondiging van SundaeSwap met de verwachting dat de ADA prijs flink zal stijgen nu eindelijk een grote dApp gelanceerd wordt. De ADA prijs steeg door deze toegenomen vraag al flink.

Maar zodra SundaeSwap daadwerkelijk live is en voor de verwachte opstoppingen zorgt, zullen de verwachtingen van investeerders niet voldaan worden. Het crypto nieuws zal het waarschijnlijk (terecht) vooral hebben over de opstoppingen op het netwerk waardoor enige paniek onder investeerders niet onwaarschijnlijk is.

De crypto prijzen reageren vaak irrationeel op dergelijke gebeurtenissen. Het is dan ook verstandig om extra goed op te letten in tijden waarin dergelijke grote evenementen staan te gebeuren. Voor Cardano geldt een opstopping echter niet het einde. Het project heeft namelijk vaak aangegeven dat het stap voor stap ontwikkelt; ‘slow and steady wins the race!’

Leave a Reply