blog

Bitcoin analyse: grote beweging komt dichterbij

By 18 januari 2022No Comments

De prijs van de grootste cryptocurrency, de bitcoin, beweegt zich momenteel zijwaarts terwijl op de langere termijn de trend dalend is. Het lijkt alsof er nog bedacht moet worden wat de verandering van het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) zou kunnen betekenen. Of wacht men op de eerste tekenen van een potentiële daling op de grote bekende aandelenmarkten? Hoe dan ook; het zal niet lang meer duren voordat de volatiliteit toeneemt.

Analisten van analysebedrijf Glassnode zeggen dat een sterke bullish impuls een opluchtingsrally zou kunnen veroorzaken, terwijl verdere zwakte ervoor zou kunnen zorgen dat traders die al verlies lijden zich ‘overgeven’, hetgeen een verder daling veroorzaakt. Hieronder ga ik hier verder op in. Laten we eerst kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.

Death cross

Op de grafiek waarin elke candle staat voor één dag kun je zien dat de prijs bijna terechtgekomen is op een punt waar een aantal dingen samenkomen.

Ten eerste is er de fibonacci retracement tool, getekend van de swing low op 20 juli tot de all-time high op 10 november. De lijnen die ontstaan worden gerespecteerd door traders; met name het ‘Golden Pocket’-gebied (0.65 – 0.618). Een week geleden was dit gebied stevig genoeg en veerde de prijs van bitcoin weer wat op. Het kan nog steeds als belangrijke vloer dienen.

De paarse lijn is de 200 EMA (Exponential Moving Average van de afgelopen 200 candles). Zo dicht bij deze lijn is de bitcoin-prijs al lang niet geweest. De laatste keer was (wederom) de swing low van 20 juli. Toen bouncete de prijs en volgde er een flinke groene rally. De zwarte lijn is een trendlijn die momenteel ook als vloer dient.

Dus, dat zijn een aantal redenen om aan te nemen dat een verdere daling niet vanzelfsprekend is. Maar, op deze grafiek zijn ook twee blauwe lijnen te zien, die zijn vier dagen geleden gekruist en hebben daarmee een death-cross gevormd. Voor velen een reden om bearish te blijven of juist te worden.

Dat bearish sentiment zie je terug op de grafiek waarin elke candle staat voor 4 uur. De zwarte trendlijn en de fibonacci lijnen zijn blijven staan.

4 uur grafiek

De groene candle die een kerstrally leek in te luiden, bleek een fake-out (zie blauwe lijn). De prijs is daarna gaan dalen en beweegt zich min of meer rond de dalende trendlijn. De hierboven genoemde steunen komen allemaal samen in de zone van 39.500 tot 40.600 dollar. Daar middenin ligt de psychologische 40.000 dollar-grens (35.000 euro). Naarmate de prijs daar naartoe kruipt wordt het steeds belangrijker om dit gebied in de gaten te houden. Als de vloer niet houdt, dan is een snelle daling mogelijk. Aan de bovenkant ligt er een weerstand rond de 45.000 en vervolgens rond de 46.000 dollar. Als dat prijsniveau gehaald en gehouden wordt, dan is juist een versnelling omhoog een mogelijk resultaat.

Waarom versnelling? Op de volgende grafiek kan je zien dat de Estimated Leverage Ratio de afgelopen tijd enorm is toegenomen (zie blauwe cirkel).

De zwarte lijn is de prijs van de bitcoin en de paarse lijn geeft aan hoeveel leverage er gemiddeld ‘in de markt zit’. Er zijn veel traders een hefboom gebruiken om met geleende bitcoins posities in te nemen. Dat kan zowel in long- als in shortposities. Gaat de prijs een andere kant op, dan kan dat ervoor zorgen dat ze dusdanig veel geld verschuldigd zijn aan ‘hun’ handelsplatform dat ze worden geliquideerd. Al met al ontstaat er een sneeuwbaleffect wat we ook wel een squeeze noemen. De kans is redelijk groot dat dit geleende geld binnenkort uit de markt ‘geperst’ wordt.

Al met al een markt om in de gaten te houden!

Leave a Reply