blog

Timo’s take: Ripple (XRP) prijs stijgt hard na positief nieuws rechtszaak, maar juichen we te vroeg?

By 17 april 2021No Comments

Ongeveer twee weken geleden begon ripple (XRP) aan een historische bull run. De prijs van XRP steeg in die twee weken met bijna 250% in waarde en bereikte de hoogste prijs sinds 2018. Dit terwijl Ripple, het bedrijf achter XRP, nog altijd in een grote rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC) verwikkeld zit. Gedurende deze stijging heb ik mij meerdere malen afgevraagd of deze stijging terecht en gezond is, of dat we misschien toch wat te vroeg juichen.

De Ripple rechtszaak zoals die er nu voorstaat

De afgelopen weken zagen we meerdere positieve berichten omtrent de rechtszaak tussen Ripple en de SEC. De toezichthouder beschuldigt Ripple ervan illegaal investeringscontracten te hebben verkocht in de vorm van XRP. De discussie draait er nu om of XRP inderdaad als investeringscontract gezien kan worden. Zo ja, dan zou Ripple in grote problemen zitten en zou XRP in principe niet meer in de Verenigde Staten verhandeld mogen worden.

De vraag is hoe de SEC tot de conclusie is gekomen dat XRP een investeringscontract, of effect, is. Op dat vlak behaalde Ripple een van de kleine overwinningen. De rechter heeft namelijk een motie goedgekeurd die de advocaten van Ripple toestaat documenten van de SEC in te zien. Uit die documenten moet blijken waarom de SEC ethereum (ETH) en bitcoin (BTC) geen effecten acht en XRP wel. XRP-fans zien dit natuurlijk als overwinning. Volgens hun is dit het moment dat de SEC namelijk door de mand zal vallen.

Naast deze kleine overwinning was er nog een andere kleine overwinning voor Ripple. De rechter heeft het verzoek van de SEC om de persoonlijke gegevens van Ripple CEO Brad Garlinghouse en voormalig CEO Chris Larsen in te zien, afgewezen. Ripple advocaat Stephen Palley stelt echter zelf dat deze afwijzing geen enkele indicatie geeft voor hoe de rechtszaak uiteindelijk zal aflopen.

Juichen XRP investeerders te vroeg?

De kleine overwinningen over de afgelopen weken zorgden voor een positief sentiment bij traders. Dit sentiment mondde uiteindelijk uit in een bizarre stijging van bijna 250% in twee weken tijd. Is dit een gezonde stijging? Ikzelf vind van niet. De overwinningen hebben namelijk vooralsnog niet een (gedeeltelijk) antwoord opgeleverd op de vraag of XRP een effect is of niet. Het blijft op dit moment dus simpelweg speculeren, zeker gezien het feit dat crypto een relatief nieuw fenomeen is waardoor niemand echt weet hoe de wet toegepast zal gaan worden.

Vaak kom je de vergelijking tussen XRP en ethereum en bitcoin tegen. Deze twee cryptocurrencies zijn geen effecten en mogen dus zonder problemen verhandeld worden in de VS. En zo op het eerste gezicht zou je misschien denken dat ze inderdaad hetzelfde zijn; allemaal cryptocurrencies die draaien op een vorm van blockchain-technologie.

Een belangrijk aspect van XRP dat ik op dit moment stevig in gedachten houd is echter het feit dat XRP een ander soort distributiebeleid heeft. Alle XRP die nu bestaan werden bij de geboorte van het netwerk in een keer aangemaakt door Ripple, terwijl dat bij ethereum en bitcoin geleidelijk gaat waarover niemand de controle heeft. Een groot deel van de XRP is daarbij nog altijd in bezit van Ripple, die het af en toe verkoopt aan andere partijen om XRP aan de man te brengen. Uiteraard heeft Ripple allerlei systemen zoals een escrow systeem waarin de XRP als het ware is vastgezet. Dit zou ervoor moeten zorgen dat Ripple niet alle XRP in een keer kan dumpen.

Geen idee

Desalniettemin is dit een van de redenen dat Ripple soms kritiek krijgt voor de mate van centralisatie aangezien zij vanaf het begin de partij zijn geweest die XRP hebben gedistribueerd. Is dit genoeg reden voor de rechter om de SEC gelijk te geven en XRP te bestempelen als effect, of vereist de opkomende crypto-industrie een andere invalshoek en zal de rechter dit herkennen? Geen idee. En daar komt het op dit moment voor mij ook een beetje op neer, ik heb geen idee hoe de rechtszaak zal uitpakken. En aangezien het nog maanden kan duren, blijf ik veilig aan wal staan en houd ik de ontwikkelingen omtrent de rechtszaak goed in de gaten!

Leave a Reply