blog

Bitcoin is klaar voor grote update Taproot, waarschijnlijk 29 april

By 16 april 2021No Comments

Bitcoin Core lijkt klaar te zijn voor de implementatie van Taproot. Na vele maanden van overleg over wat de beste manier is om Taproot te activeren, is er eindelijk consensus bereikt over de uitvoering. Na de volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad op 29 april, kan de uitrol beginnen.

Blokken gaan voor datum

Pin je trouwens niet vast op 29 april, dit is een geschatte datum op basis van de huidige moeilijkheidsgraad en beschikbare rekenkracht op het netwerk. In de realiteit wordt Taproot meegenomen over 1949 blokken. Gemiddeld wordt elke tien minuten een nieuw blok gevonden, maar als de rekenkracht toeneemt (of afneemt) dan kan afgeweken worden van die tien minuten.

Bron: https://bitcoin.clarkmoody.com/dashboard/

Drie maanden activeren

Zodra de volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad plaatsvindt, kan Taproot geïmplementeerd worden. Hoe werkt dat? Miners moeten laten zien dat ze klaar zijn voor Taproot. Vanaf de aanpassing in moeilijkheidsgraad moeten miners binnen het verstrijken van 2016 gevonden blokken, minimaal voor 90% steun verlenen. Als dat gebeurt wordt Taproot officieel geïntroduceerd en hebben miners drie maanden om hun software te updaten en om Taproot te activeren. De periode van drie maanden is arbitrair, het gaat eigenlijk om het vinden van een groot aantal blokken.

Als Taproot niet binnen dat tijdsbestek wordt geactiveerd, dan moet het weer terug naar de tekentafel. Volgens Marty Bent is het aannemelijk dat velen op het netwerk Taproot activeren via een soft fork.

Win-win voor iedereen

Mocht je meer willen weten over taproot, dan raden wij deze twee artikelen aan:

  1. Taproot update deel 1 SegWit en Schnorr
  2. Taproot update deel 2 MAST

Marty Bent in zijn dagelijkse mailing: ‘Dit is een zeer opwindende tijd om het Bitcoin-netwerk te observeren. Taproot-activering zou Bitcoin ongelooflijke bruikbaarheid en robuustheid geven in de vorm van Schnorr-handtekeningen die efficiënter zijn dan ECDSA-handtekeningen, het zou robuustere scriptbaarheid bieden om het programmeren van bitcoin gemakkelijker te maken, en het zou basistechnologie brengen waarmee Bitcoiners betere privacy kunnen bieden.  Win-win-win overal.’

Leave a Reply