blog

Timo’s take: Cardano (ADA) vs. Ethereum (ETH) 2.0, wie wordt de winnaar?

By 6 februari 2021No Comments

Enkele weken stelde ik de vraag: “Wordt Cardano (ADA) het nieuwe Ethereum (ETH)?” In die column ging ik voornamelijk in op Cardano en de aankomende updates. Maar het huidige Ethereum is eigenlijk geen eerlijke vergelijking met Cardano. In Timo’s take van deze week duik ik nog iets verder in op de verschillen maar ook gelijkenissen van de twee rivalen!

Cardano een blockchain van de derde generatie

Mocht je het nieuws op Crypto Insiders of andere crypto-nieuwsplatformen volgen dan ben je waarschijnlijk al wel bekend met Cardano. Het netwerk waar de cardano cryptocurrency op draait is nog volop in ontwikkeling. De komende maanden staan er een aantal belangrijke ontwikkelingen op de planning zoals de implementatie van ‘Mary’ Goguen, een stap in de grotere Goguen update.

Aangezien Cardano na de lancering van Ethereum zijn ontwikkeling is begonnen noemt men het ook wel een derde generatie blockchain. De ontwikkelaars achter het project hebben van eventuele fouten van andere projecten als Bitcoin en Ethereum kunnen leren. Zo draait Cardano vanaf het begin af aan al op een proof-of-stake (PoS) protocol. Dit maakt Cardano direct al vele malen efficiënter en schaalbaarder; de heilige graal in cryptoland.

Maar zoals je wellicht weet is ook Ethereum bezig met de overstap naar een PoS-protocol. Nu kampt Ethereum, mede door zijn enorme populariteit, met hoge transactiekosten. Dit maakt het voor sommige projecten die bovenop Ethereum gebouwd zijn lastig om efficiënt te kunnen draaien. Daar zou Cardano dus een slaatje uit kunnen slaan.

Mocht de grote update ETH 2.0 voorspoedig verlopen dan zou de deuk die Cardano in Ethereum kan slaan misschien minder diep zijn. Vergeet ook niet dat er genoeg second layer-oplossingen worden ontwikkeld. Dit zijn oplossingen die tevens bovenop Ethereum worden gebouwd die de projecten helpen hun transacties sneller en goedkoper uit te voeren zonder dat daarvoor ETH 2.0 nodig is.

Nog een aantal belangrijke verschillen

Cardano is het werk van Input Output, een ontwikkelingsbedrijf onder leiding van Charles Hoskinson. Hij was tevens een van de oprichters van Ethereum. De ontwikkeling van Cardano staat op dit moment onder leiding van dit commerciële bedrijf. Dat riekt naar centralisatie zal je misschien denken. Maar uiteindelijk zal Cardano los worden gelaten in het wild en zo volledig gedecentraliseerd zijn. Vanaf dan is het aan de community en zijn ontwikkelaars om Cardano verder te helpen.

De manier waarop Cardano op dit moment wordt ontwikkeld verschilt met de ontwikkeling van Ethereum. Dat netwerk wordt ontwikkeld door verschillende ontwikkelaars die eigenlijk “vrijwillig” werk leveren. Uiteraard zijn er voor deze ontwikkelaars alsnog manieren om geld te verdienen met hun werk. Toch denk ik dat Input Output als bedrijf ervoor zorgt dat de ontwikkeling van de fundamenten van Cardano vele malen sneller verloopt dan die van Ethereum. Daar moeten ontwikkelaars het namelijk eerst met elkaar eens worden wat leidt tot een ingewikkeld proces en vertragingen.

Ethereum heeft daarentegen wel een beetje de wind mee. Ethereum staat natuurlijk als merk al bijzonder sterk in zijn schoenen. Het was het eerste smart contract netwerk en staat in principe samen met Bitcoin (BTC) op een voetstuk in de crypto-wereld. Welk effect Cardano op de lange termijn gaat hebben is dan ook nog maar de vraag. Ik blijf daarom zowel Cardano en Ethereum goed in de gaten houden!

Leave a Reply