Bitcoinblog

Timo’s take: Bitcoin (BTC) is niet te stoppen!

By 9 januari 2021No Comments

Mocht je nieuw zijn met bitcoin (BTC) dan vraag je je misschien af wat er toch zo bijzonder aan is. Wat is de reden dat grote investeerders nu steeds meer en vaker bitcoin kopen? Is het pure hype, of zijn er fundamentele factoren die bitcoin superieur maken aan bijvoorbeeld goud? In deze editie van Timo’s Take zet ik nog eens even helder op een rijtje wat voor mij de belangijkste factoren zijn waarom ik denk dat Bitcoin hier is om te blijven!

Bitcoin schaarste

Ten eerste, waar komen bitcoins vandaan? Vaak wordt bitcoin vergeleken met goud, en deze vergelijking kan op veel vlakken prima gemaakt worden. Zo wordt goud gedolven uit de grond. Hoe meer goud er boven de grond wordt gehaald, des te kleiner de hoeveelheid goud er overblijft, en des te moeilijker het wordt om het goud dat nog over is te vinden. Maar wat heeft dit met bitcoin te maken?

Bitcoins worden geboren in een vergelijkbaar proces. Miners verwerken transacties en moeten hiervoor ingewikkelde rekensommen oplossen. Zodra zij de oplossing vinden mogen zij de transacties toevoegen aan de blockchain. Vervolgens ontvangt deze miner 6,25 BTC als beloning. Het vinden van de oplossing kan je dus vergelijken met een mijnwerker die een goudklompje vindt. “De gestage toevoeging van een constante hoeveelheid nieuwe munten is analoog aan goudzoekers die middelen besteden om goud aan de circulatie toe te voegen,” aldus de mysterieuze Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto in het Bitcoin whitepaper.

Het grote verschil tussen goud en bitcoin is echter dat ALLE bitcoin transacties voor iedereen inzichtelijk zijn. Alle transacties staan namelijk opgeslagen op de blockchain, een gedecentraliseerd grootboek dat door duizenden computers (en zelfs satellieten in een baan om de aarde) staat opgeslagen en wordt bijgewerkt. Bij goud is dit niet het geval. Goud heeft geen openbare database waarin precies staat hoeveel goud er is en wie wat heeft. En ja, dit gebrek aan transparantie is vaker misbruikt door banken, aldus Forbes in 2019. Bitcoin biedt dus de meest pure vorm van geld die er is. Dat bitcoin ‘het digitale goud’ wordt genoemd is dan ook niet zo gek. Met de digitalisering die doorzet is de verwachting daarnaast dat juist millennials steeds vaker de voorkeur zullen geven aan bitcoin.

Bitcoin is niet te stoppen

Doordat de Bitcoin blockchain door duizenden computers wordt opgeslagen en bijgewerkt, is de database met daarin alle bitcoin transacties die ooit gemaakt zijn zeer robuust. Er is geen enkele plek die kwaadwillenden kunnen aanvallen om Bitcoin uit de lucht te halen. Deze decentralisatie in combinatie met het harde werk dat Bitcoin miners moeten doen om transacties te verwerken maakt het netwerk vrijwel immuun voor aanvallen.

Volgens schattingen van de website Crypto51 kost het op dit moment ongeveer $700.000 per uur om het bitcoin netwerk aan te vallen en transacties aan te passen. Al kan een hacker in dat geval geen nieuwe bitcoins aanmaken. Een hacker die zoveel rekenkracht in handen heeft dat hij of zij het netwerk kan overnemen kan enkel bitcoins twee keer uitgeven door transacties terug te draaien. Hoe ouder de transactie is, hoe duurder en moeilijker het wordt om een transactie terug te draaien. Of zo’n aanval iets op zou leveren is dus nog maar sterk de vraag. Zodra de rest van het netwerk doorheeft dat een hacker bezig is, daalt bitcoin daarnaast hard in waarde waardoor het nog minder zin heeft om zo’n aanval uit te voeren.

Natuurlijk kan een wereldwijde natuurramp Bitcoin volledig platleggen. Indien dit het einde van de mensheid is, dan heeft men denk ik wel wat anders aan hun hoofd dan bitcoin. Is het een tijdelijke ramp, zoals een zonnestorm of iets anders dat het wereldwijde internetverkeer platlegt, dan blijft de laatste versie van de bitcoin blockchain gewoon opgeslagen op al die duizenden computers. Komt het netwerk weer online dan wordt door alle deelnemers van het netwerk uitgevogeld welke versie van de blockchain de kloppende is waarna het netwerk weer vrolijk verder kan. En daarom denk ik dat Bitcoin hier is om te blijven!

Leave a Reply