blog

Ticketmaster wil smart contracts gebruiken voor 500 miljoen concertkaarten

By 11 december 2019No Comments

Sandy Khaund van Ticketmaster sprak over de waarde die smart contracts kunnen opleveren voor de ticketindustrie. In deze industrie gaan miljarden euro’s om.

Concerttickets zijn smart contracts

Khaund legde uit dat ticketaanbieders moeten overwegen om tickets als smart contracts te behandelen. Dit komt de schaalbaarheid en integratie met andere serviceproviders ten goede. Ook zegt hij dat dit nieuwe inkomstenbronnen kan aanboren.

‘Ons doel is om 400 tot 500 miljoen tickets te ondersteunen met smart contracts en blockchain technologie.’

Blockchain helpt groei

Eerder dit jaar kondigde Ticketmaster al aan dat ze 73 miljoen concertkaartjes hebben verkocht. Dat zijn 4 miljoen tickets meer dan het jaar daarvoor. Volgens Khaund is Ticketmaster verantwoordelijk voor 475 miljoen tickets per jaar.

‘We willen dat fans meer waarde uit hun tickets halen, terwijl we ervoor zorgen dat tickets in de juiste handen terechtkomen. Blockchain is de enige technologie die dit kan doen door smart contracts te gebruiken om de ticketindustrie verder te ontwikkelen,’ aldus Khaund.

Wat zijn smart contracts?

Om smart contracts te begrijpen hoef je niet heel slim te zijn. Dit zijn contracten die zichzelf uitvoeren als bepaalde voorwaarden zijn behaald. Deze voorwaarden worden overeengekomen door beide partijen en verwerkt in de code van het contract. Dit wordt dan weer verwerkt op een blockchain waardoor de contracten en de uitvoering hiervan publiekelijk worden vastgelegd. Hoeveel details van het contract publiekelijk worden gedeeld hangt af van de twee partijen. Deze zijn traceerbaar en onomkeerbaar.

Voortbouwen op eigen werk

Voordat Khaund bij Ticketmaster werkte, had hij een eigen bedrijf genaamd Upgraded. Upgraded ontwikkelde smart contracts voor blockchain toepassingen en zijn inmiddels overgenomen door Ticketmaster. Handig, want nu kan verder gebouwd worden aan de ontwikkelde blockchain. De bedoeling is dat tickets verder gedigitaliseerd worden in interactieve eenheden die via gecodeerde barcodes werken. Via die weg is het onmogelijk om tickets te kopiëren, en dit zou moeten zorgen voor minder fraude rondom tickets.

‘Ticketmaster heeft technologie die bijna 40 jaar oud is. Het gebruik van smart contracts op een blockchain creëert een uniek systeem voor Ticketmaster door code te schrijven voor elk ticket dat we verkopen. We voeren dit uit via een privé blockchain om privacy en optimalisatie rond tickets te garanderen’.

Leave a Reply