blog

Institutionele beleggers uit Frankrijk kunnen nu gereguleerd investeren in bitcoin

By 11 december 2019No Comments

Voor het eerst kunnen Franse institutionele beleggers op een gereguleerde manier investeren in bitcoin. Napoleon Asset Management heeft toestemming gekregen van de Franse autoriteit financiële markten, de AMF. Het unieke aan dit fonds is dat het volledig bestaat uit de koersbewegingen van bitcoin. Het is wel bedoeld voor de grote portemonnee, de minimale inleg is 100.000 euro meldt het Franse Les Echos.

Alleen voor institutionele beleggers

Napoleon Asset Management zich nu richten op institutionele beleggers met het Bitcoin Fund. Institutionele beleggers zijn fondsen en maatschappijen die bedrijfsmatig investeren in financiële producten. Denk aan pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Het investeringsfonds accepteert alleen institutionele beleggers afkomstig uit Frankrijk, buitenlandse partijen mogen dus niet meedoen.

Belangrijk om te vermelden is dat beleggers niet direct investeren in bitcoin. Napoleon Asset Management: ‘Het fonds streeft ernaar op de prestaties van bitcoin te reageren via futures die genoteerd zijn aan de Chicago Mercantile Exchange (CME Group). Hierdoor hoeven beleggers geen bitcoin op te slaan.’

Volledig gereguleerd door de AMF

In het voorjaar van 2019 werd de Franse wetgeving aangepast. De bepalingen in de Monetaire en Financiële code (Code monétaire et financier) zijn namelijk uitgebreid, en door deze uitbreiding mag Napoleon Asset Management nu een bitcoin fonds aanbieden.

Napoleon Bitcoin Fund is niet de eerste Franse maatschappij die dit aanbiedt. Eind 2017 bood Tobam bitcoin futures aan in Frankrijk. Dezelfde soort bitcoin futures die CME Group ook aanbiedt in Amerika. Maar Tobam werd niet gereguleerd door de AMF.

Het Napoleon Bitcoin Fund is dus niet de eerste, maar wel de eerste volledig gereguleerde partij die deze service biedt aan institutionele beleggers. En dat is al een hele stap in Frankrijk. Het is nog even afwachten hoeveel vraag er is naar een dergelijke dienst, maar het is in ieder geval een interessante ontwikkeling.

Amerika is verder

Wanneer het gaat over institutionele beleggers en bitcoin is Amerika op dit moment verder. Daar kan je nu bijvoorbeeld al handelen in bitcoin futures, bij CME Group. Ook bitcoin futures platform Bakkt is populair. Bakkt biedt bitcoin futures contracten aan die afgehandeld worden in bitcoin.

Sinds maandag 9 december is Bakkt de eerste partij die maandelijkse bitcoin opties aanbiedt. Bitcoin opties zijn bijna hetzelfde als bitcoin futures. Het verschil is dat beleggers geen verplichting hebben om het contract te verkopen bij afloop van het contract. Bitcoin opties zijn dus wat meer vrijblijvend.

Leave a Reply