blog

Thailand begint met testen eigen digitale valuta (CBDC) in 2022

By 5 april 2021No Comments

De Bank of Thailand wil vanaf het tweede kwartaal van 2022 beginnen met het testen van een eigen digitale valuta. Dit laat de Thaise centrale bank weten in een persbericht dat zij afgelopen vrijdag publiceerden. In het persbericht wordt opgeroepen om feedback te geven op de roadmap voor een eigen digitale valuta, ofwel een CBDC.

CBDC zorgt voor financiële stabiliteit

Als onderdeel van haar plannen heeft de centrale bank een voorlopig rapport gepubliceerd met een gedetailleerde beschrijving van haar CBDC-strategie. In het kort moet een eigen CBDC zorgen voor ‘monetaire soevereiniteit en financiële stabiliteit.’

Over monetaire soevereiniteit gesproken, in maart oordeelde de centrale bank al over een ‘illegale’ Thai Baht stablecoin. De centrale bank verwees toen naar de wet van het land die verbiedt dat een andere entiteit dan de centrale bank valuta uitgeeft in Thailand. Het is goed mogelijk dat de Bank of Thailand daardoor de noodzaak zag om het onderzoek naar een eigen CBDC te versnellen.

Waarschijnlijk in 3 tot 5 jaar

Terug naar het voorlopige rapport van de Bank of Thailand. Daarin staat dat de deur openstaat om volgend jaar te gaan beginnen met het testen van een eigen CBDC.

Tijdens een meeting op vrijdag vertelde Vachira Arromdee, werkzaam bij de Bank of Thailand, dat de centrale bank CBDC’s ziet als een middel om de toegang tot financiële diensten te verbeteren.

Volgens Arromdee zou het digitale baht-project in de komende drie tot vijf jaar kunnen worden uitgevoerd. Leden van de Thaise centrale bank hebben tot juni de tijd om hun commentaar in te dienen op de plannen van de Bank of Thailand om een CBDC te ontwikkelen.

De Bank of Thailand maakt onderdeel uit van een CBDC-samenwerking, waarbij Hong Kong, China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn betrokken. China en Hong Kong hebben eerder al een test gedaan voor grensoverschrijdende transacties met CBDC’s.

Leave a Reply