blog

Technische analyse: deze driehoek kan bitcoin naar 9.800 dollar duwen

By 13 mei 2020No Comments

Na de halving verwachten sommige analisten vuurwerk, maar eigenlijk is het opvallend rustig rondom bitcoin. Sinds de halving beweegt de bitcoin koers zich in een marge tussen 7.900 dollar (7.280 euro) en 8.200 dollar (7.550 euro). Wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

Grote beweging op komst, bitcoin in een split

Op de grafiek hieronder kijken we naar de korte termijn, want je kijkt naar de uurgrafiek uitgedrukt in dollar. Er lijkt een grote beweging op komst, want de bitcoin koers beweegt zich in een driehoek.

In de technische analyse noem je dit een ascending triangle, ofwel een oplopende driehoek. De bovenkant van de driehoek is een horizontale lijn, dat is een sterke weerstand.

De onderkant van de driehoek is een trendlijn die schuin omhoog loopt. Deze trendlijn vormt een stevige ondersteuning voor bitcoin.

Breekt de prijs uit de driehoek? Dan is de stijging of daling ongeveer even groot als de ‘opening’ van de driehoek aan de linkerkant. In dit geval betekent dit dat de koers kan stijgen naar 9.800 dollar (9.030 euro) of dalen naar 8.100 dollar (7.460 euro).

Vaak zegt de voorafgaande beweging veel over de richting waarin de koers uitbreekt. Voordat de koers een driehoek vormde was er een scherpe daling. Dat zou betekenen dat de koers deze keer opnieuw daalt. Maar bitcoin laat ons vaak verrassen, dus een stijging sluiten we ook zeker niet uit.

Langere termijn steun op 8.500 dollar

We zoomen weer wat uit op de grafiek. Je kijkt nu naar de daggrafiek van bitcoin, van eind juni vorig jaar tot en met nu.

De koers stuiterde de afgelopen dagen bij 8.500 dollar (7.830 euro) omhoog, dat is de blauwe balk op de grafiek.

Dat lijkt nu voorlopig een sterke ondersteuning te zijn. Je ziet op de grafiek dat dit niveau eerder ook belangrijk is geweest. In oktober vorig jaar was het bijvoorbeeld een flinke weerstand (tweede rode pijl), en eerder dit jaar juist een ondersteuning (twee groene pijlen).

Op langere termijn nog steeds in stijgend kanaal

We zoomen iets in op de grafiek, maar elke candle blijft op één dag staan. 

Sinds het dieptepunt van maart lijkt de koers zich te bewegen in een stijgend kanaal. Dat betekent dat de koers zich tussen twee evenwijdige trendlijnen beweegt, in dit geval omhoog.

Blijft de koers zich in dit kanaal bewegen? Dan zou een daling richting 8.500 dollar (7.830 euro) niet erg zijn. Zolang de koers ondersteuning vindt op de onderste trendlijn blijft de stijging intact.

Wat kunnen we de komende dagen van de bitcoin koers verwachten?

Het blijft spannend, wanneer de koers uit de driehoek breekt kan het snel gaan. We beschrijven weer twee scenario’s voor de komende dagen: bullish (positief) en bearish (negatief). 

Bullish
Een uitbraak uit de ascending triangle betekent dat de prijs snel naar 9.800 dollar (9.030 euro) kan schieten, maar dan moet de koers eerst door de groene zone breken. Dat is de weerstand rond 9.100 dollar (8.370 euro)

Bearish
Maar wat als de koers daalt? Waarschijnlijk vindt bitcoin dan ondersteuning op 8.500 dollar (7.820 euro), dat is de rode balk op de grafiek. Duikt de prijs ook daaronder, dan is 8.100 dollar (7.460 euro) de volgende zone.

Leave a Reply