blog

Hoe bitcoin kan profiteren van de economische coronacrisis

By 14 mei 2020No Comments

Delphi Digital schrijft in hun nieuwste State of Bitcoin dat bitcoin het meest zal profiteren van het printgedrag van de centrale banken. Allemaal beloven ze te doen wat nodig is om de economie draaiende te houden.

Of, om de eigen woorden van het Amerikaanse Federal Reserve Bank te gebruiken:

“We zullen doorgaan met het kopen van treasurypaper en door hypotheek gedekte waardepapieren van agentschappen voor de bedragen die nodig zijn om een ​​soepele marktwerking en een effectieve overdracht van monetair beleid om de economie te ondersteunen.”

Inflatie vs deflatoire

Onderzoeksbureau Delphi Digital brengt periodiek een rapport uit met de naam State of Bitcoin. In de halvingspecial staat dat er wereldwijd voor meer dan 10 biljoen dollar ingezet wordt om monetair verlichting te bieden om de wereldeconomieën te stimuleren. Dit leidt volgens Delphi waarschijnlijk tot een wereldwijde inflatie, en dat is een omgeving waar het deflatoire beleid van bitcoin goed in kan gedijen.

Bitcoin als verzekering tegen economische onzekerheid

Vroeg of laat moet de rekening betaald worden voor het huidige beleid van zoveel mogelijk geld printen. Delphi verwacht dat de koopkracht van vrijwel elke fiatvaluta afneemt, wat op de lange termijn gunstig kan zijn voor bitcoin, zoals eerder is gebeurd. Ze schrijven dat zich een trend begint te vormen:

Het is opmerkelijk dat eerdere bitcoin cycli de neiging hadden om te pieken toen de groei van de activa van de centrale bank begon te vertragen.

Dat zie je ook terug in de grafiek hieronder, uit het rapport State of Bitcoin.

Valuta vs bitcoin

Of bitcoin ooit volwaardig deel gaat uitmaken van het wereldwijde financiële systeem is nog maar de vraag, laat staan vanaf wanneer. Maar toch zie je dat bitocin goed presteert tegen de valuta’s van enkele van de meest welvarende landen ter wereld.

Tegenover het Russische roebel bijvoorbeeld, is de cryptocurrency met meer dan 44 procent gestegen sinds 1 januari. Vergeleken met de Amerikaanse dollar is bitcoin met 20 procent gestegen. Ok nog eentje dan, bitcoin is liefst 74 procent meer waard in Braziliaanse real.

Deze voorbeelden (en meer) zette Delphi ertoe om te verwachten dat de vraag naar niet-soevereine waardeopslag alleen maar zal toenemen naarmate de waarde van fiatvaluta meer gaat schommelen.

Meer wallets

Dit wordt ook bevestigd door naar de statistieken te kijken. Er komen steeds meer wallets met kleine hoeveelheden bitcoin bij. Meer kleine wallets betekent een groei van nieuwe gebruikers.

Delphi zegt dat meer dan 14 procent van alle bitcoins worden gehouden door kleinere wallets. Ook halen steeds meer mensen hun coins van beurzen. Volgens Coin Metrics daalt het aantal bitcoins op beurzen rap. Coin Metrics analyseert:

De hoeveelheid bitcoins op BitMEX en Bitfinex heeft nieuwe dieptepunten bereikt na de crash van 12 maart. Op Bitfinex staan nu 94.000 bitcoins, dat waren er op 13 maart 194.000. Het aanbod op BitMEX is gedaald naar 216.000 bitcoins, dat waren er 316.000.

Voor rijk en arm

Hoewel het onzeker is hoe Bitcoin zal reageren op een nieuwe economische crisis, geloven sommige grote institutionele spelers dat bitcoin wel degelijk een verzekering kan zijn. Miljardair Paul Tudor Jones kondigde bijvoorbeeld aan dat hij 2% van zijn kapitaal in bitcoin heeft geïnvesteerd om te beschermen tegen de ravage veroorzaakt door COVID-19.

Maar dat zijn de rijke stinkerds. Wat te denken van de duizenden mensen die in landen wonen waar hyperinflatie een realiteit is? Er zijn duizenden Argentijnen, Chilenen, Colombianen, Venezolanen en Egyptenaren die bitcoins kopen om zich te beschermen tegen hun eigen overheid.

Leave a Reply