Nu er geen live sport meer is op tv, kan je net zo goed de hele dag naar de bitcoin koers kijken. Want spannend is het zeker! Na de grote dip in maart is bitcoin weer helemaal terug in de race om door 10.000 dollar (9.162 euro) te breken. Zal het de komende dagen lukken? In deze technische analyse kijken we niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar indicatoren voor de lange termijn.
Investeerders zijn opnieuw bitcoins aan het sprokkelen
Volgens bitcoin analist en fondsenbeheerder Tuur Demeester bevindt bitcoin zich nu in een re-accumulatie fase. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat de koers zijwaarts beweegt terwijl investeerders bitcoins aan het inslaan zijn.
Zijwaarts klinkt vreemd omdat de koers de afgelopen weken heftig beweegt, maar Demeester kijkt dan ook naar de langere termijn. Dat zie je op de grafiek hieronder. Deze is afgeleid van zijn bericht op Twitter.
Demeester baseert zich op de theorie van Wyckoff, een beursautoriteit uit de 19e eeuw wiens ideeën nog steeds worden gebruikt in de technische analyse. Volgens Wyckoff kan je koersbewegingen grofweg verdelen in vier categorieën:
- Accumulatie. Tijdens de accumulatie-fase beweegt de koers zijwaarts. Slimme handelaren kopen nu al, omdat zij verwachten dat de koers gaat stijgen.
- Uptrend. De koers gaat stijgen. Hierdoor worden er meer investeerders aangetrokken, waardoor de vraag en dus de prijs nog meer stijgt.
- Distributie. Na een periode van stijging beweegt de koers opnieuw zijwaarts. Dit is juist het moment dat de slimme investeerder al aan het verkopen is.
- Downtrend. Hierna maakt de koers een duik naar beneden. De prijs daalt en daarmee de vraag ook. Ook de reguliere investeerder stapt nu uit de markt.
Na de downtrend begint de hele cyclus weer opnieuw. Maar let op: dit is nog maar de basis. Binnen de accumulatie-fase en de distributie-fase bestaan nog verschillende fases, maar daar gaan wij in dit artikel niet op in.
Volgens het onderzoek van Tuur Demeester was er begin van 2019 sprake van accumulatie. Nadat de koers heftig is gedaald zijn slimme investeerders aan het inkopen geslagen. Hierna volgde er een duidelijke uptrend. De prijs van bitcoin vloog van 6.000 dollar (5.500 euro) naar het hoogtepunt van 13.800 dollar (12.633 euro).
In plaats van distributie bevindt bitcoin zich nu volgens Demeester in de re-accumulatie fase. Investeerders zijn nog steeds bitcoins aan het inslaan, en daardoor verwacht Demeester dat de koers op langere termijn nog verder kan stijgen. Kijk je naar de blockchain van bitcoin, dan zijn er genoeg aanwijzingen dat het sentiment inderdaad nog positief is.
Uit onderzoek van Glassnode blijkt dat het aantal adressen met meer dan duizend bitcoins nog steeds aan het groeien is. Maar ook het aantal actieve adressen en nieuwe adressen blijft groeien. De vraag blijft nog steeds groeien, en daarom kan bitcoin opnieuw in een uptrend bewegen.
Nieuw koopmoment
De theorie van Wyckoff kijkt naar de balans van vraag en aanbod. De Puell Multiple is een indicator die zich focust op het aanbod. En ook deze indicator laat zien dat bitcoin nog maar aan het begin staat van een grote stijging.
De Puell Multiple is een indexcijfer. Je berekent hem door de dagelijkse uitgifte van bitcoin in dollars te delen door het 365-daagse gemiddelde van de dagelijkse uitgifte van bitcoin in dollars.
Je krijgt dan de verhouding te zien tussen de dagelijkse uitgifte in vergelijking met het gemiddelde op lange termijn. Is het cijfer tussen 0,3 en 0,5? Dan is de dagelijkse uitgifte in dollars historisch laag. Dat vormt een goed koopmoment, de groene balk op de grafiek.
Uit het verleden blijkt dat een cijfer tussen de 4 en de 10 vaak een top betekent, dat is de rode balk op de grafiek. De grafiek hieronder is afkomstig van Glassnode, een blockchain analysebedrijf.
Op dit moment is de waarde van de Puell Multiple weer terug in de groene balk te vinden. Volgens deze indicator is deze periode opnieuw een goede kans om bitcoin te kopen.
De reden waarom de Puell Multiple weer in de groene balk beweegt, is dat de bitcoin halving op maandag 11 mei heeft plaatsgevonden. Tijdens de bitcoin halving werd de instroom van nieuwe bitcoins gehalveerd. Deze halveringen zie je op de grafiek van Glassnode goed terug aan de drie gele balken. De dagelijkse uitgifte wordt gehalveerd, en dat heeft dus ook direct invloed op de Puell Multiple.
Uitbraak en symmetrische driehoek
Terug naar de technische anlayse, wat kunnen we uit de koers van bitcoin opmaken? We kijken naar de dagkoers van bitcoin uitgedrukt in dollars. Je ziet alle koersbewegingen van eind juni vorig jaar tot en met nu.
Al sinds eind juni vorig jaar beweegt de prijs van bitcoin zich in een kanaal, tussen twee evenwijdig lopende trendlijnen in. Bitcoin leek in februari uit te gaan breken, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. De onzekerheid op alle financiële markten trok ook de koers van bitcoin naar beneden.
Positief is dat bitcoin op de onderkant van het kanaal ondersteuning heeft gevonden. Vanaf daar heeft bitcoin zich weer knap hersteld. Sterker nog, de prijs is nu uit het kanaal gebroken. Dat kan betekenen dat de dalende trend van afgelopen maanden nu eindelijk ten einde is.
Ook beweegt de koers zich in een symmetrische driehoek. Dat zijn de blauwe lijnen op de grafiek. Breekt de prijs uit deze driehoek? Dan is het koersdoel even groot als de ‘opening’ van de driehoek aan de linkerkant. In dat geval is een waarde van 11.500 dollar mogelijk in de komende weken.
Bijna golden cross
Dat klinkt vergezocht, maar een andere indicator op de grafiek laat ook iets hoopgevends zien. Er vormt zich namelijk bijna een golden cross op de daggrafiek.
Een golden cross betekent dat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (Moving Average) boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgt. Op de grafiek zie je de 50-dagen Moving Average in het rood en de 200-dagen Moving Average in het groen.
De golden cross in april 2019 zorgde voor een stijging van 150 procent naar 13.800 dollar (12.633 euro). De tweede golden cross in februari dit jaar was minder succesvol. De koers bewoog namelijk helemaal terug naar 3.800 dollar (3.468 euro) in maart. Is driemaal scheepsrecht?
Dat is helemaal geen gekke gedachte. Eind 2015 vormde de koers eerst ook een golden cross. Daarna dook de 50-dagen Moving Average weer onder de 200-dagen Moving average. Vervolgens kwam pas de échte golden cross. De rode lijn kwam niet meer onder de groene lijn en de koers bereikte bij met bijna 20.000 dollar (18.260 euro) het hoogste punt aller tijden.
Wat verwachten we van de koers in de komende dagen?
Maar goed, dat is allemaal lange termijn. Voorlopig staan er nog een paar pittige weerstanden in de weg voor bitcoin. Hieronder lees je onze verwachting van de koers voor de komende dagen. En zoals altijd houden we rekening met zowel een positief (bullish) als een negatief (bearish) scenario.
Je kijkt hieronder naar de grafiek van eind februari tot en met nu. Elke candle stelt vier uur voor.
Bullish
Bij een stijging is de psychologische grens van 10.000 dollar (9.162 euro) de eerste belangrijke weerstand. Dat is de groene balk op de grafiek. Lukt het bitcoin om door dit niveau te breken? Dan wordt 10.500 dollar (9.585 euro) de volgende weerstand. Dit is het hoogste punt van 2020 tot nu toe.
Bearish
Wat als de koers daalt? Dan is het te verwachten dat de prijs ondersteuning vindt op 9.300 dollar (8.490 euro), de oranje balk op de grafiek. In de afgelopen dagen is dit een sterke zone gebleken.
Duikt de koers onder de oranje balk, dan wordt 8.500 dollar (7.760 euro) het volgende vangnet. Deze maand is de koers nog nauwelijks onder dit niveau gekomen, het lijkt voorlopig een sterke ondersteuning.