blogExchanges

Bitcoin derivatenplatform BitMEX uur lang onbereikbaar

By 19 mei 2020No Comments

Bitcoin derivatenplatform BitMEX is vandaag ruim een uur lang offline geweest. Dat is de eerste grote storing sinds medio maart, toen de bitcoin koers hard omlaag ging. De trading engine van BitMEX ging om half drie Nederlandse tijd offline. Een uur later ging de website weer online, maar konden er geen orders worden geplaatst. Tien minuten later ging het traden weer verder.

Bitcoin was even 0 dollar waard

Voor BitMEX gebruikers was het wel even schrikken. Keek je op het dashboard, dan leek het alsof bitcoin 0 dollar waard was geworden. Waarschijnlijk was dat een bug, de trading engine was online en omdat de grafiek geen prijsdata kon inladen ging de prijs naar 0 dollar. Gedurende deze periode was het sowieso niet mogelijk om te handelen op BitMEX.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat BitMEX offline is geweest. Het platform was op 12 maart dit jaar een tijd lang niet bereikbaar. Sommige traders beweren zelfs dat BitMEX ervoor zorgde dat de bitcoin koers destijds daalde naar 3.800 dollar. Op het platform werden toen veel longposities geliquideerd terwijl het orderboek leeg was. Daardoor was er geen realistische marktprijs op BitMEX. Nadat het platform offline ging steeg de koers binnen 12 uur met 50 procent richting 6.000 dollar.

BitMEX in de problemen

De laatste weken zit BitMEX in de hoek waar de klappen vallen. Het derivatenplatform moet namelijk voor de Amerikaanse rechtbank verschijnen, en de aanklachten zijn niet mals.  Zo wordt HDR Global Trading, het moederbedrijf van BitMEX, ervan beschuldigd te zijn aan meerdere misdrijven. Denk aan afpersing, het witwassen van geld en oplichting.

Het moederbedrijf van BitMEX is juridisch gevestigd op de Seychellen, een eilandengroep vlakbij Madagaskar. Maar volgens bronnen komt bijna 15 procent van het handelsvolume van BitMEX van traders uit de Verenigde Staten. Dat zou reden genoeg zijn om voor de Amerikaanse rechtbank te moeten verschijnen.

Leave a Reply