blog

Technische analyse: Bitcoin begint aan klim richting nieuw record

By 12 april 2021No Comments

Vorige week schreven we nog over de spanning waar bitcoin onder kwam te staan. Die spanning zou moeten leiden tot een prijsuitbraak, want bitcoin zat gevangen in een driehoek.

En van het weekend was het zover! Zoals te zien is in de weekgrafiek hieronder, met voor elke week een kaars en de prijs in dollars, is de bitcoin koers vorige week aan de bovenkant uit de driehoek gebroken.

Bron: Tradingview

En zoals de laatste kaars laat zien mogen we deze week zelfs boven de driehoek starten en dat is ook boven de magische 60.000 dollar (50.529 euro)! Wel blijft puntje van zorg het aflopende volume, zie de oranje pijl. Wat kunnen we verwachten van de prijs: terugval of lancering? Laten we eens kijken door in te zoomen op de daggrafiek.

Tweede uitbraak is toch anders

We zien op de daggrafiek dat er al eerder een uitbraak was en die gaf ons zelfs het record van ongeveer 61.800 dollar (52.045 euro), zie de oranje cirkel. Maar die was snel weer voorbij. Waarom zou de uitbraak van dit weekend anders zijn?

Bron: Tradingview

De vorige uitbraak was het einde van een sprint van 9 dagen, vrijwel zonder interruptie. Snelle grote stijgingen zijn gevoelig voor even zo snelle correcties. Dit is een belangrijk marktmechanisme. Rustig opgebouwde stijgingen daarentegen zijn veel robuuster en blijven bij een weerstand makkelijker hangen om meerdere pogingen te doen die weerstand alsnog te breken. Het verschil zie je goed terug in de grafiek hierboven.

Ook is de uitbraak van nu al langer bezig, waar de vorige dus in 1 dag alweer voorbij was. Maar er is nog een belangrijker detail: de grens die doorbroken werd is ook weer getest als support en heeft het gehouden. Je ziet dat zowel de kaars van gisteren als die van vandaag van bovenaf de grens heeft aangeraakt en weer terug is opgeveerd. Dit is nog beter te zien in de 4-uursgrafiek, hieronder.

Meerdere tests doorstaan

In de 4-uursgrafiek hieronder zie je dat er na de doorbraak meerdere tests zijn geweest en daarna is de stijging ingezet. Dit is dus een veel sterker signaal dan de vorige keer. En daarbij zie je ook dat het volume eindelijk aantrekt.

Bron: Tradingview

Ook de RSI (de Relative Strength Index die aangeeft hoe sterk de markt, is uitgedrukt in een getal tussen 0 en 100) laat in het paarse deel onderaan de grafiek zien dat de markt ineens weer vooruitgaat. Het ziet er al met al uitermate gunstig uit en bitcoin is klaar om zijn eigen record te verbreken.

Hoe hoog gaan we klimmen?

Wat kunnen we dan verwachten? Uitgaande van de situatie van vandaag geven we zoals altijd twee scenario’s, één bearish (negatief) en één bullish (positief):

Bron: Tradingview

Bearish

Mocht het record van afgerond 61.800 dollar (52.045 euro) toch een te sterke weerstand geven, dan kunnen we terugvallen tot 59.400 dollar (50.024 euro), dit was de bovenkant van de driehoek. Daaronder hebben we nog 55.900 dollar (47.076 euro) om net als een paar dagen geleden steun te geven.

Bullish

Maar als het lukt om door het record te breken, dan gaan we knallen! De klim kan dan eindelijk doorzetten naar de 70.000 dollar (58.951 euro) of zelfs 80.000 (67.372 euro). De sprong waarvan we weten dat hij eraan zit te komen.

Leave a Reply