blog

Centrale bank Sri Lanka waarschuwt voor investeren in cryptocurrency

By 12 april 2021No Comments

De Centrale Bank van Sri Lanka (CBSL) heeft een waarschuwing afgegeven aan de burgers van het land over de risico’s van investeren in cryptocurrency.

CBSL noemt investeren in bitcoin riskant

De CBSL gaf de waarschuwing afgelopen vrijdag via hun eigen, officiële website. Volgens de centrale bank in Sri Lanka brengen investeringen in crypto-activa zoals Bitcoin, Ethereum en XRP aanzienlijke risico’s met zich mee, aangezien er geen wettelijke waarborgen zijn met betrekking tot crypto-investeringen en -gebruik in het land.

Hoe kom je aan cryptocurrency

In het bericht valt ook te lezen dat je aan crypto kan komen via beurzen, door zelf te minen of via Initial Coin Offerings (ICO). Laatstgenoemde is een soort crowdfunding waarbij je geld investeert in een project, voordat de coins zijn uitgegeven. Als beloning krijg je dan als eerste die coins. Maar geen van deze cryptogerelateerde activiteiten is echter goedgekeurd in het land, aldus de CBSL.

Vier riskante factoren

Verder somde de centrale bank vier factoren op die riskant zouden kunnen zijn voor individuen die in cryptocurrency investeren.

  1. Een daarvan is dat beleggers die tijdens hun crypto-investeringen problemen ondervinden, geen wettelijke of regelgevende mogelijkheden hebben om verliezen te verhalen.
  2. Ten tweede gebruikte de CBSL de gebruikelijke retoriek over cryptocurrency. Het welbekende riedeltje van terrorismefinanciering en het witwassen van geld.
  3. De centrale bank van Sri Lanka merkte ook op dat crypto-activa zeer volatiel zijn omdat het afhankelijk is van speculaties. Deze kenmerken kunnen de belegger blootstellen aan risico’s en verliezen.
  4. De vierde waarschuwing merkte op dat individuen die cryptocurrency kopen van crypto-beurzen in het buitenland, de Sri Lankaanse deviezenregelgeving zouden kunnen schenden.

Kennelijk is het laatste punt het belangrijkste, want daar gaan ze nog iets verder op in:

‘Digitale valuta worden niet geïdentificeerd als een toegestane beleggingscategorie volgens de Foreign Exchange Act No. 12 van 2017 (FEA). Elektronische overboekingskaarten (EFTC’s), zoals debetkaarten en creditcards, mogen ook niet worden gebruikt voor betalingen in vreemde valuta in verband met transacties in virtuele valuta, in de zin van de deviezenverordeningen in Sri Lanka.’

Herhaling van 2017

Nu denk je misschien.. Sri Lanka, huh? Maar ze staan hier niet alleen in, andere toezichthouders over de hele wereld hebben waarschuwingen afgegeven met betrekking tot investeringen in cryptocurrency.

Wat dat betreft lijkt de geschiedenis zich te herhalen. In 2017 stonden bitcoin en zijn kleinere broertjes en zusjes volop in de spotlight. Nu er weer een bullrun gaande is, zijn regelgevende instanties er als de kippen bij. Het grote verschil is dat cryptocurrency zo ontzettend groot is geworden, dat een algeheel verbod niet meer mogelijk is. Technisch niet, maar ook op maatschappelijk gebied onwenselijk. De waarschuwingen bestaan nu dan ook vooral uit consumenten informeren over de gevaren.

Leave a Reply