De bitcoin koers maakt grote sprongen op en neer, maar de afgelopen maanden ontbreekt het aan een duidelijke trend. Breekt bitcoin deze keer met overtuiging door 10.000 dollar? In deze analyse lees je waarom zelfs 12.000 dollar mogelijk is.
Aan de onderkant uitgebroken
Gisteren las je in onze analyse dat de bitcoin koers zich binnen een driehoek bewoog. De koers is nu uit deze driehoek gebroken, maar wel aan de onderkant. Hierna raakte bitcoin bijna het koersdoel van 9.200 dollar (8.187 euro). Inmiddels is de koers weer wat gestegen en bevindt de prijs zich weer op hetzelfde niveau.
Dat zie je op deze grafiek hieronder terug. De grafiek is uitgedrukt in dollars, en elke candle stelt 30 minuten voor.
Deze formatie kan koers naar 12.000 dollar brengen
Maar 30 minuten is wel erg op de korte termijn gericht. Ben je meer op de langere termijn gericht, dan hebben we ook iets interessants voor je. Op de daggrafiek zien we namelijk een ascending triangle. Dat is een koersformatie die kan leiden tot een grote prijsstijging.
Een ascending triangle is de benaming voor de driehoek die je hierboven ziet. De bovenkant is een horizontale trendlijn, en de onderkant een oplopende trendlijn. Eigenlijk is het dus niet helemaal een driehoek, maar dat terzijde.
In de meeste gevallen is de ascending triangle een continuation patroon. Of in gewoon Nederlands: voorafgaand aan de driehoek was er een stijgende trend, en deze stijgende trend zal na de driehoek doorgaan.
Het koersdoel van zo’n driehoek is even groot als de ‘opening’ van de driehoek aan de linkerkant. In dit geval betekent het dat een positieve uitbraak kan leiden tot een stijging tot aan 12.200 dollar (10.860 euro).
Een ascending triangle kan ook een reversal patroon zijn, in dat geval is de stijgende trend ten einde en breekt de koers uit aan de onderkant van de driehoek. Het koersdoel is dan ook de opening aan de linkerkant, maar dan naar beneden. In dat geval zakt de koers terug naar 8.000 dollar (7.121 euro).
Inverse head and shoulders
Daarnaast zien we een inverse head and shoulders als we naar de vier uurs-grafiek van bitcoin kijken. Deze koersformatie kan de prijs op korte termijn naar 9.800 dollar (8.714 euro) stuwen.
Een inverse head and shoulders is een zogeheten reversal koersformatie. De daling van eerder slaat om naar een stijging. Je herkent de formatie zo:
- Eerst vormt zich een bodem. Dat is de eerste shoulder.
- Daarna komt een lagere bodem. Dat is de head.
- Ten slotte stijgt de koers en zakt weer wat, ter hoogte van de eerste bodem. De tweede shoulder.
De blauwe lijn is de zogeheten neckline, een belangrijke weerstand bij een inverse head and shoulders. Breekt de koers hierboven uit? Dan wordt de formatie bevestigd, en kan de koers stijgen naar 9.800 dollar (8.714 euro). Het koersdoel is namelijk de afstand tussen de neckline en de laagste bodem.
Wat gaat de bitcoin koers doen?
Het kan nog wel even duren voordat bitcoin definitief uit de driehoek beweegt. Daarom bespreken we hier de scenario’s voor de korte termijn. Wat gaat bitcoin de komende dagen doen? Zoals altijd bespreken we twee mogelijke uitkomsten: bullish (positief) en bearish (negatief).
Bullish
Stijgt de koers, dan blijft 10.000 dollar (8.903 euro) een sterke weerstand, dat is de groene balk op de grafiek. De afgelopen maanden is het bitcoin nog niet gelukt om er met overtuiging uit te breken, blijkbaar is 10.000 dollar voor veel traders een belangrijke psychologische grens.
Breekt bitcoin uit de 10.000 dollar, dan komt al snel 10.500 dollar (9.346 euro) in zicht. Dat is het hoogste punt van 2020 en tegelijkertijd een sterke weerstand.
Maar als bitcoin hiermee uit de ascending triangle breekt, dan is 12.200 dollar (10.860 euro) het uiteindelijke doell.
Bearish
Maar wat als bitcoin zakt? Dan vormt 9.100 dollar (8.102 euro) de eerste ondersteuning, dat is de oranje balk op de grafiek. Eerder deze week vond de koers daar nog een bodem.
Daaronder bevindt zich een sterk steunpunt, namelijk 8.700 dollar (7.745 euro). Het is bitcoin al sinds mei niet gelukt om onder dit niveau te komen.
Maar als de koers onder 8.700 dollar komt, dan is de prijs definitief uit de ascending triangle gebroken. Als bitcoin het koersdoel van deze driehoek opzoekt, dan is 8.000 dollar (7.120 euro) de uiteindelijke ondersteuning.