blog

Strijd tussen Bakkt en CME lijkt losgebarsten. Wie wint de bitcoin future?

By 15 november 2019No Comments

Bakkt heeft aangekondigd om bitcoin future contracten aan te bieden tegen dollars. Hiermee willen ze de concurrentie aangaan met CME Group.

‘We hebben ook de intentie om een ​​in contanten afgewikkeld contract aan te bieden,’ vertelde Bakkt chief operating officer Adam White tijdens de Invest: NYC-conferentie.

Lancering van Bakkt

Lange tijd werd uitgekeken naar de lancering van Bakkt omdat dit de partij leek, in tegenstelling tot CME, die de bitcoin prijs naar nieuwe hoogtes kon brengen. Klanten die willen speculeren op de koers door een short of long te openen, moeten dat namelijk doen door bitcoins in te brengen, en niet dollars.

Maar dat is maar één van de drie redenen waarom cryptoliefhebbers uitkeken naar de lancering van Bakkt. De tweede heeft te maken met de betrouwbaarheid van Bakkt. Het bedrijf is namelijk een dochteronderneming van Intercontinental Exchange (ICE), de moedermaatschappij van de New York Stock Exchange. Daarnaast kondigde Bakkt ook grote en belangrijke samenwerkingsverbanden aan met Microsoft en Starbucks.

Bakkt en Starbucks werken aan een app waardoor je met bitcoin koffie kan kopen.

Buy the rumour, sell the news

Op 23 september werd Bakkt gelanceerd en prompt zakte de bitcoin koers in elkaar. Dit was de slechtste dag van bitcoin in heel 2019. Die eerste dag werden er contracten ter waarde van maar 71 bitcoin verhandeld.

Wij schreven destijds dat dit het begin was en dat het te vroeg was om Bakkt een mislukking te noemen. De Bakkt Volume Bot laat zien dat Bakkt de weg naar boven heeft gevonden. Dinsdag werden er voor 1622 bitcoins verhandeld en woensdag voor 1456.

CME voorsprong op Bakkt

Maar lukt het om de concurrentie met CME aan te gaan? Even kort over CME: zij bieden ook sjort- en longcontracten aan voor bitcoin. Deze koop je met dollars in plaats van met bitcoin.

Tijdens de tegenvallende lancering van Bakkt werd al snel de conclusie getrokken dat institutionele beleggers alleen geïnteresseerd waren in de handel in de contacten en dat ze maar weinig interesse hadden in het bezitten van bitcoin. De weken na de lancering werd dat ook bevestigd. Het handelsvolume op CME schoot omhoog terwijl Bakkt maar bleef aansukkelen.

Tot de ommekeer begon.

Bakkt loopt in op CME

De recente volatiliteit in de prijs van bitcoin en de prestaties van de twee futures-markten laten zien dat het sentiment verandert. De CME-contracten zijn de afgelopen maanden gedaald ten opzichte van hun prestaties over het volledige jaar.

Het jaargemiddelde is 7.237 contracten per dag. Vanaf 22 oktober (op drie dagen na) is het handelsvolume veel minder: ongeveer 3000 tot 5000 onder het jaargemiddelde. Bakkt zag in diezelfde periode vanaf 22 oktober, juist een stijging. Kijk maar eens naar die gedeelde tweet hoger in dit artikel en vergelijk dat met de statistieken hieronder.

Welke conclusie kan je trekken?

Maar we moeten ook niet al te enthousiast worden over Bakkt. De groei is mooi om te zien, maar het volume is nog niet super hoog.

Investeerders zijn nog niet 100% overtuigd van bitcoin only contracten. En Bakkt lijkt dat ook in te zien. Vanaf 9 december zijn hun optiecontracten in dollars verkrijgbaar.

Deze contracten worden aangeboden via ICE Clear Singapore. Maar het product is naar verluid wel wereldwijd toegankelijk. Bakkt is in gesprek met de Monetaire Autoriteit van Singapore, de centrale bank van het land en de financiële regelgevende autoriteit, om het geplande product aan te bieden.

Mocht alles goed gaan dan gaat hun nieuwe product op 9 december live. Coindesk schrijft dat CME heeft aangekondigd op 13 januari een concurrerend product aan te willen bieden.

Leave a Reply