blog

Patrick Kluivert en Roberto Carlos betrokken bij gouden cryptocurrency ‘piramidespel’ Karatbars

By 15 november 2019No Comments

Patrick Kluivert, Lothar Matthäus en Roberto Carlos. De naam en faam van deze drie oud-voetballers zijn misbruikt door de Karatbit Foundation. Dit Duitse cryptobedrijf heeft van de Duitse financiële waakhond bevel gekregen hun werkzaamheden te staken. Karatbars wordt namelijk verdacht van een piramidespel.

Van stofzuigers naar het financiële systeem verstoren

Karatbars werd in 2011 opgericht door Halard Seiz, een stofzuigerverkoper, en maakte gebruik van de bekendheid de oud-voetballers om een crypto aan te prijzen. Deze heeft uiteraard de potentie om het financiële systeem flink te verstoren.

Het bedrijf verkocht tokens die naar zeggen gedekt worden door echt goud. Partners konden deze tokens kopen en kregen een commissie als ze andere partners aan hun zelf konden linken en de coins aan door konden verkopen.

Echte bank en goudmijn

Om de stabiliteit van zijn valuta te garanderen, claimt Seiz dat het bedrijf een volledig gelicentieerde “cryptocurrency-bank” heeft in Miami. Ook zouden ze een goudmijn hebben in Madagascar, ter waarde van 900 miljoen euro. Seiz zegt dat de mijn Fort Dauphin heet maar op miningdataonline is vindbaar dat deze mijn alleen titanium en zirkoon bevat.

Bovendien claimt Seiz meer dan 90 miljoen euro te hebben opgehaald door de verkoop van KaratGold’s coin (KBC), de bijbehorende token.

De rol van Patrick Kluivert

In het videoverslag van de bijeenkomst in Amsterdam zijn Kluivert en Carlos ook aanwezig (zichtbaar vanaf 2:47). De Nederlander zegt: “Dit is een nieuwe community, een nieuwe wereld, dit wordt heel groot. Karatbar en de cryptocoin zijn de toekomst. Ik hoop dat iedereen lid wordt van dit platform. ”

Maar niet iedereen is optimistisch

Maar.. Amerikaanse financiële toezichthouders zeggen dat het Duitse bedrijf helemaal geen bankvergunning heeft in Florida. En de financiële diensten van Namibië noemen Karatbar een piramidesysteem was.

Ook de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) van Zuid-Afrika waarschuwt en adviseert het publiek om elke omgang met het bedrijf te vermijden.

Karatbar tegen de Engelse krant The Guardian over deze aantijgingen: ‘Geen enkele klant of partner heeft ooit verliezen geleden als gevolg van Karatbars en zijn producten.’

Geen reden tot bezorgdheid

Ook beweert het bedrijf dat ze de munt nooit hebben verkocht aan Duitse klanten maar dat dit een gratis bonus is die ze kregen bij andere producten. Dat doet denken aan OneCoin. Officieel verkocht deze Bulgaarse piramide ook geen coins, maar kreeg je die gratis bij lespakketten. Lespakketten die 250.000 dollar kosten.

‘Er is geen reden tot bezorgdheid,” voegde Seiz eraan toe. ‘We liggen op schema met al onze projecten. Dit is alleen iemand die het succes van Karatbars in de weg wil staan. Het zal niet werken.’

Kluivert zag geen negatieve berichten

Kluivert zei later tegen Het Financieele Dagblad dat hij geen ambassadeur was voor het project en beweerde dat hij geen zakelijke banden had met Seiz. Hij ontkende ook investeringen in de valuta.

‘Ik werd ingehuurd door een vriend van een internationaal voetbalteam uit Spanje voor een gastoptreden op een privé-evenement in Amsterdam,’ aldus Kluivert, ‘ik heb voorafgaand aan het evenement online onderzoek gedaan, maar zag geen negatieve berichten.’

Wij namen de proef op de som en een van de eerste dingen die je vindt als je zoekt op Google naar Karatbar, is dit artikel op Beste Bank uit 2014 getiteld: “Karatbars scam alert, de AFM waarschuwt Nederlanders!”

Leave a Reply