blog

Storing Google, Gmail en YouTube terwijl bitcoin uptime heeft van 99,98%

By 14 december 2020No Comments

Op dit moment liggen veel Google-diensten plat. Gmail, YouTube en Google Drive lijken niet te werken. Misschien is het tijd voor Google om volledig decentraal te gaan. Het technologiebedrijf kan nog wat leren van Bitcoin. Het netwerk van bitcoin heeft maar twee verstoringen gehad ooit, dat betekent een uptime van 99,98 procent.

Het bitcoin netwerk is maar twee keer down geweest. De eerste keer was tijdens de begintijd in 2010, drie jaar later gebeurde dit weer, in maart 2013. Het is dus bijna acht jaar geleden dat bitcoin down was (koers daargelaten).

Hierdoor heeft bitcoin een uptime van ruim 99,98%. En dit percentage blijft alleen maar oplopen. De laatste storing was 2.835 dagen geleden.

Storing in 2010

De eerste keer dat bitcoin down was, was in augustus 2010. Het netwerk lag er toen 8,5 uur uit. Er waren twee adressen die ten onrechte 92,2 miljard coins kregen toegerekend. Een soft fork deed deze buggy transacties teniet en het netwerk ging weer foutloos door.

De storing begon bij block 74.638. De transactie creƫerde in totaal ruim 184.467.440.737 BTC voor drie verschillende adressen. Er werd een nieuwe versie van de bitcoin core client gepubliceerd. Dit gebeurde binnen vijf uur en geschiedde via een zogenaamde soft fork.

Storing in 2013

De laatste keer dat bitcoin down was, was in maart van 2013. Het netwerk stond even stil nadat een blok werd afgewezen doordat miners verschillende versies van de Bitcoin client gebruikten. Doordat ze verschillende versies van dezelfde software gebruikten, werd de blockchain opgesplitst in twee. Een voor de oude en een voor de nieuwe versie.

Na iets minder dan 6,5 uur werd dit opgelost. De miners schakelden allemaal over naar dezelfde client en zo loste het probleem zich op. Om de blockchain zo snel mogelijk weer te herstellen, hebben Slush en BTCGuild hun Bitcoin 0.8-nodes gedowngraded naar 0.7. Dit klinkt simpel, en dat is het ook.

Op GitHub staat dit probleem en ook de oplossing nader uitgelegd onder de BIP 50, met de naam March 2013 Chain Fork Post-Mortem.

Meer informatie over de downtime van bitcoin vind je hier.

Leave a Reply