blog

Gerealiseerde prijs van bitcoin op recordhoogte

By 14 december 2020No Comments

De statistieken van bitcoin zien er goed uit: de ‘gerealiseerde’ prijs en market cap bereikten gisteren een nieuw all time high. Analysebedrijf Glassnode tweette dat de gerealiseerde prijs van bitcoin op een recordhoogte staat van 7.670,15 dollar.

Laatste prijs

De gerealiseerde prijs is iets anders dan de huidige bitcoin koers, qua prijs maar ook qua methodiek. De actuele bitcoin koers, zoals je die overal kunt vinden, is de hoogte van de euro- of dollarwaarde van de laatst verkochte bitcoin. Alle bitcoins krijgen dan het prijskaartje van de laatst bepaalde waarde. De gerealiseerde prijs kijkt alleen naar actieve coins, en sluit verloren munten of cryptocurrency’s die jarenlang in portefeuilles sluimeren uit.

Het wordt berekend door de ‘gerealiseerde’ kapitalisatie te delen door het circulerende aanbod. De gerealiseerde kapitalisatie is de waarde van alle munten in omloop tegen de prijs waartegen elke losse bitcoin voor het laatst is verkocht, met andere woorden een benadering van wat de hele markt voor hun munten heeft betaald.

Gerealiseerde marketcap

En gisteren bereikte de ‘gerealiseerde’ kapitalisatie van bitcoin ook een recordhoogte van 142,43 miljard dollar, kondigde Glassnode aan.

Deze statistiek, bedacht door het analysebedrijf Coin Metrics, meet de totale waarde van een cryptocurrency-netwerk door elke cryptocurrency te vermenigvuldigen met de waarde waartegen deze voor het laatst is verhandeld. Dus als een munt voor het laatst is verplaatst in 2018 toen de prijs 4.000 dollar was, houdt de statistiek rekening met die prijs, in plaats van met de prijs van vandaag, bij het berekenen van de ‘gerealiseerde’ limiet.

Gezonde markt

Deze nieuwe recordhoogtes zijn indicatief voor een gezonde markt. De prijs van bitcoin heeft dit jaar records gebroken door een explosie van interesse in de cryptowereld, met name in gedecentraliseerde financiën (DeFi), en de interesse van institutionele beleggers. Dit heeft ertoe geleid dat meer mensen in de valuta zijn gaan investeren.

De huidige koerswaarde van bitcoin is nu 19.210 Amerikaanse dollars, ofwel 15.840 euro.

Leave a Reply