blog

Stembussen open op Bitcoin, wel of geen Taproot?

By 3 mei 2021No Comments

Alle miners stemmen de komende twee weken of de upgrade Taproot wordt geïmplementeerd op het netwerk van Bitcoin. Taproot maakt Bitcoin schaalbaarder en geeft meer privacyfuncties.

Elke twee weken

Een van de regels van het Bitcoin netwerk, is dat om de 2016 nieuwe blokken (van de blockchain) de moeilijkheidsgraad voor miners wordt aangepast. Dat klinkt lastig, dus om het te versimpelen: Gemiddeld wordt elke 10 minuten een nieuw blok met transacties gevonden, vermenigvuldig dat met 2016 en je komt uit op ongeveer twee weken.

Na een aantal jaren van ontwikkeling is het langverwachte Taproot klaar voor gebruik, en nu is het aan de gemeenschap om te beslissen of ze het al dan niet eens zijn met de implementatie.

Wat is Taproot en waarom is het belangrijk?

Taproot is een bitcoin-soft fork die de cryptografische handtekeningen van Schnorr integreert, een alternatieve methode voor digitale handtekeningen. Deze upgrade maakt het mogelijk om een ​​soort hoofdsleutel te creëren om een ​​reeks handtekeningen samen te vatten in één enkele.

Op deze manier wordt het uitvoeren van multi-signature multi-input transacties (UTXI) op Bitcoin efficiënter, goedkoper en gemakkelijker.

Wil je de diepte induiken? Lees dan dit artikel:

Alles over Taproot

Wat zijn de praktische mogelijkheden?

Deze implementatie opent de deur voor verschillende methoden om de identiteiten van het aantal deelnemers dat betrokken is bij een Bitcoin-transactie te verbergen. Een ander voordeel van Taproot is dat het de belasting van het netwerk verlicht, waardoor de ruimte die een transactie nodig heeft met minstens 20% wordt verminderd.

Hierdoor kunnen er meer transacties per seconde worden uitgevoerd, wat in theorie moet zorgen voor lagere verzendkosten.

Daarnaast is de verwachting ook dat Taproot een grote stap is richting smart contracts op Bitcoin. Mocht dat uiteindelijk lukken, dan kunnen veel functies van andere netwerken zoals Ethereum, Cardano en Binance Smart Chain worden overgenomen. Denk aan DeFi, NFT en dApps.

Taproot ligt in handen van gemeenschap

Om het netwerk te implementeren, moet het voorstel een test doorstaan: de ‘Speedy Trial’. Miners moeten hun nodes updaten met nieuwe software en hun goedkeuring voor Taproot aangeven als ze akkoord gaan.

De stemperiode begon met de laatste aanpassing van de moeilijkheidsgraad en eindigt dus aan het einde van die periode van 2016 blokken. Als op dat moment meer dan 90% van de mining-blokken hun goedkeuring geven aan Taproot, wordt de soft fork in november van dit jaar geïmplementeerd.

Bron: taproot.watch

Via de website Taproot.watch kun je de ontwikkelingen volgen. Momenteel hebben van de top 10 mining pools slechts 3 goedkeuring gegeven. F2Pool is 1 van die 3, maar wel de op een na grootste miningpool ter wereld.

Om te benadrukken hoe belangrijk deze upgrade is, heeft zelfs Jack Dorsey, de baas van Twitter Taproot gedeeld.

Leave a Reply