blog

Australië wil nationaal kadaster vastleggen op blockchain

By 2 mei 2021No Comments

Een Australische senaatscommissie heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot een op blockchain gebaseerd nationaal kadaster. Ook willen ze meer duidelijkheid over wetten met betrekking tot smart contracts en vinden ze het nodig om internationale normen voor blockchain vast te stellen.

Tientallen aanbevelingen

Het rapport komt van het Select Committee on Australia as a Technology and Financial Centre. Hierin worden 23 aanbevelingen over blockchain, consumentengegevens en vennootschapsbelasting gedaan. Vijf aanbevelingen hebben direct betrekking op blockchain en digitale activa, waaronder dat de Cyber ​​Working Group van de Council of Financial Regulators rekening houdt met internationale datastandaarden.

Nationaal kadaster op blockchain

De commissie adviseerde het nationale kabinet om te overwegen om een ​​door blockchain aangedreven nationaal kadaster te ondersteunen. Dit dient als proefproject voor samenwerking tussen het Gemenebest en de staat om administratieve processen in zowel de publieke als de private sector te stroomlijnen.

‘De commissie was vooral onder de indruk van het potentieel van blockchain om de efficiëntie op het gebied van kadasters te stimuleren, en beveelt aan om deze kwestie verder te onderzoeken in de context van het nationale kabinet.’

Duidelijke wetten en regels

De commissie zegt dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en zekerheid in de regelgeving voor digitale activa. Ook benadrukken ze dat de Australische wetgeving bar weinig zegt over smart contracts. Ondanks het horen van de zorgen, heeft de commissie niet veel oplossingen gevonden:

‘Hoewel de commissie uitgebreid bewijsmateriaal hoorde over de noodzaak van een dergelijke regelgeving, hoorde ze minder over concrete ideeën over hoe deze verordening het beste tot stand zou kunnen komen.’

Roadmap bijwerken

Het rapport riep het Department of Industry, Science, Energy, and Resources, of DISER, op om regelmatig updates te publiceren over de voortgang van de National Blockchain Roadmap en om de roadmap te herzien en bij te werken.

De commissie is van plan om te bekijken hoe kapitaalwinsten worden toegepast op transacties in cryptocurrency. Als laatste natuurlijk het paradepaardje van menig centrale bank: Er moet onderzocht worden welke regels er moeten komen of veranderd worden om digitale valuta’s en stablecoins van de centrale bank mogelijk te maken.

Leave a Reply