blog

State Street wordt fondsbeheerder Bitcoin ETF van VanEck

By 3 maart 2021No Comments

De voorgestelde bitcoin ETF van vermogensbeheerder VanEck is nog in behandeling bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Gisteren kondigde State Street aan dat ze een cruciale rol hebben verkregen als de ETF goedgekeurd wordt.

Administratieve taken

State Street zou volgens een persbericht dienen als fondsbeheerder en transferagent. In deze rol zal State Street in eigenlijk zorgen voor de noodzakelijke backoffice-activiteiten voor zowel het fonds als voor investeerders.

Nadine Chakar, manager van State Street Global Markets, is verheugd om met VanEck te werken:

‘We zijn verheugd om onze relatie met VanEck verder uit te breiden om hun innovatieve vorderingen op de ETF-markt te ondersteunen; inclusief de VanEck Bitcoin Trust.’

2021 is anders dan 2019

VanEck diende zijn laatste bitcoin ETF-aanvraag in december 2020 in. Dit was destijds opmerkelijk, maar viel tegelijkertijd ook de verwachting. Ze hadden eerder een ETF-aanvraag ingediend maar deze in 2019 weer ingetrokken.

Het landschap is anno 2021 anders. Er zijn geruchten dat de SEC mogelijk overgaat tot goedkeuring van een bitcoin ETF. De Amerikanen moeten wel, willen ze in het spoor van hun bovenburen blijven. Er zijn dit jaar namelijk meerdere Canadese bitcoin ETF’s gelanceerd.

Cboe wil ETF aanbieden

De Chicago Board Options Exchange (Cboe) is de grootste Amerikaanse effectenbeurs voor opties en afgelopen maandag hebben zij papierwerk ingeleverd bij de SEC om formeel een ETF aan te mogen bieden.

Volg je het nog? De ETF wordt opgezet door VanEck, State Street regelt de administratie en Cboe biedt de ETF aan op de beurs.

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Deze worden in Nederland, net als indexfondsen, ook wel trackers genoemd. ETF’s tracken, of volgen in het Nederlands, een index. Een ETF heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt, in dit geval is de koers van bitcoin de index.

Bitcoinhandel reguleren

Het is niet bekend wanneer Amerikaanse toezichthouders een bitcoin ETF zullen goedkeuren. Cboe zegt dat ‘goedkeuring van een bitcoin ETF-investeerders toegang zou kunnen geven tot bitcoin exposure via een transparant, gereguleerd middel.’

In het document van Cboe valt verder te lezen: ‘Blootstelling aan bitcoin via een ETF biedt ook bepaalde voordelen voor particuliere beleggers in vergelijking met het rechtstreeks kopen van bitcoin. Het meest opvallende voordeel is het gebruik van de bewaarder om de bitcoin-activa van de Trust te bewaren. De bewaarder zorgvuldig geselecteerd, een trustbedrijf dat is gecharterd en gereguleerd door NYDFS, vanwege de manier waarop het de bitcoin van de trust houdt.’

Leave a Reply