blogExchanges

Slachtoffers hack van cryptocurrency exchange Cryptopia dichter bij terugbetaling

By 9 april 2020No Comments

Ruim een jaar geleden werd de Nieuw-Zeelandse cryptocurrency exchange Cryptopia gehackt, de hacker had ruim 16 miljoen dollar aan ether en ERC-20 tokens buitgemaakt. Een jaar na dato is er dan eindelijk goed nieuws voor de gebruikers van de exchange. Het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft twee uitspraken gedaan over de casus.

Het verslag heeft 74 pagina’s, maar één ding is belangrijk: cryptomunten vallen onder ‘eigendom’. Ondanks dat de tokens worden vastgehouden in een gezamenlijke wallet, zijn de gebruikers de eigenaar van de munten en niet de exchange.

Goed nieuws, maar scepticisme

Dit betekent dat de gehackte exchange kan overgaan naar het terugbetalen van de gebruikers, zonder een juridisch ingewikkeld proces te hoeven doorlopen. Eindelijk een lichtpuntje in de soap van Cryptopia, na maanden van onzekerheid voor alle betrokken partijen.

Toch zijn sommige gebruikers ook sceptisch. Zo reageert iemand op Twitter:

‘Wanneer en hoe krijgen we onze munten terug? Verwacht niet van mensen dat zij iedere keer jullie lange verslag lezen. Jullie verslag zou moeten worden samengevat in concrete beslissingen en acties.’

Een andere gebruiker vraagt zich af waarom het zo lang heeft geduurd: ‘Duurde dit echt een jaar voordat ze hierop komen?’

Beide zijn terechte vragen, want het is niet duidelijk hoe en wanneer Cryptopia haar klanten terugbetaalt. Ook is het opmerkelijk dat het een jaar heeft geduurd voordat het hooggerechtshof duidelijkheid verkreeg in hoe Cryptopia de fondsen van haar klanten beheerde.

Maar hoe dan ook, voormalig klanten van Cryptopia zijn nu weer een stap dichterbij in het terugkrijgen van hun cryptomunten. En zo te zien heeft Cryptopia nog genoeg te doen.

Not your keys, not your coins

Het opslaan van je cryptomunten op een online exchange blijft een risico. Niet alleen Cryptopia, maar ook  de crypto exchanges Binance en QuadrigoCX zijn in het nieuws gekomen vanwege hacks.

Wil je echt zeker weten dat je cryptocurrency’s veilig zijn? Dan kan dat het best met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kan krijgen tot je cryptomunten. Deze toegang, de private keys, worden offline op het apparaat bewaard. Op die manier ben jij altijd veilig tegen hacks!

Leave a Reply