blog

360 miljoen dollar aan bitcoins van broekzak naar vestzak

By 10 april 2020No Comments

Een grote investeerder, die wie in dit artikel voor het gemak mr. Whale noemen, verstuurt 361 miljoen dollar aan bitcoin door verschillende wallets.

Postzegels zijn duurder

Mr. Whale verstuurde in totaal 49.342 bitcoins, in dollars is dat 361 miljoen waard. Voor de verzending was hij 0,50 dollar kwijt. De goedkoopste Nederlandse postzegels zijn 0,91 euro. In theorie kun je met die postzegel ook 361 miljoen dollar versturen, als je je private key via briefpapier durft te versturen. Het opmerkelijke is dat meerdere analisten ditzelfde aantal ook tussen andere ontvangstadressen zien springen. Dit suggereert dat mr. Whale al deze bitcoins van de ene naar de andere wallet stuurt.

Transparant zonder argumentatie

Als je in Nederland zo’n transactie via het bankensysteem verstuurt, dan moet je daar een goede reden voor hebben. Althans, eentje die geloofwaardig is voor de FIOD. Bij bitcoin hoef je geen verantwoording af te leggen en is er geen bank die dit meldt bij overheidsdiensten. Maar tegelijkertijd kan iedereen wel meekijken op de blockchain hoe de bitcoins verplaatst worden. Bitcoin is transparant, zonder dat je je privacy en beweegredenen hoeft op te geven.

In dit geval konden nieuwsgierige toeschouwers aanschouwen hoe al deze bitcoins door verschillende wallets werden gefietst. Van de een naar de andere naar de volgende.

Lage verzendkosten

De lage verzendkosten van 0,50 dollar is nog een ander argument voor bitcoin. Een dergelijke transactie zou vele, vele malen meer kosten als het zou gebeuren via een traditionele bankoverschrijving. Zeker als je dit bedrag naar familie in het buitenland wil versturen (succes daarmee).

Broekzakje, vestzakje

De transactie zelf leek in eerste instantie wel wat vreemd. Er zijn maar twee transacties zichtbaar in die wallet. Er zijn 49.342 bitcoins gestort en er zijn 49.342 bitcoins verzonden. Het is niet duidelijk waarom mr. Whale al deze bitcoins verplaats van zijn broekzak naar zijn vestzak naar zijn jaszak naar zijn boterhamzak.

Het is vrij normaal dat transacties ter waarde van miljoenen voor maar een paar cent worden verstuurd op het bitcoin netwerk. Maar het is bijzonder als grote hoeveelheden bitcoins door verschillende wallets worden geloodst, je zou het bijna onheilspellend kunnen noemen.

Groot risico

Dit brengt ook een groot risico voor mr. Whale met zich mee. Het is veiliger om eerst een testtransactie van een klein beetje bitcoin te verzenden, in plaats van alle bitcoins. Waarom? Zie onderstaande korte film:

Leave a Reply