blog

Blockchain kan privacy helpen bij coronavirus app

By 10 april 2020No Comments

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spraken afgelopen dinsdag over het inzetten van apps om het coronavirus te bestrijden. De Jonge zei meteen dat ons recht op privacy niet in het geding mag komen met deze app. Nederland is niet het enige land ter wereld die een corona-app willen zonder inbreuk te doen op de individuele privacy.

Privacy first benadering

Onlangs lanceerde Niti Aayog, de denktank van de Indiase regering, een app voor het volgen van locaties. De app heet Aarogya Setu en is ontwikkeld door een samenwerking van de publieke en private sector. De zelfevaluatie-app maakt gebruik van Bluetooth, verschillende algoritmen en kunstmatige intelligentie en helpt mensen het risico te vermijden om in contact te komen met geïnfecteerde burgers.

Aarogya Setu beweert een privacy first benadering te volgen, waarbij de persoonlijke gegevens die door de app worden verzameld, worden versleuteld. Deze data wordt pas vrijgegeven op het moment dat het nodig is om medische interventie te vergemakkelijken.

Geen oplossing privacyprobleem

Tegenwoordig gebruiken meerdere regeringen dergelijke toepassingen om telefoons te tracken en op basis van locatie te monitoren. Hiermee kunnen de autoriteiten selectieve quarantaine plannen en met behulp van deze data ervoor zorgen dat grote groepen mensen niet samenkomen. Dit helpt zeker de verspreiding van corona tegen te gaan, maar heeft geen samenhangende end-to-end oplossing voor het privacyprobleem.

Amit Raja Naik van Inc42 denkt dat blockchain hierbij kan helpen:

Het gebruik van een privacybestendige blockchain-oplossing, gecombineerd met bestaande technologieën, kunnen privacyproblemen aanpakken en voldoen aan de behoefte naar privacy van Covid-19-patiënten.

Blockchain adviseert wanneer je naar buiten kan

Hij heeft enkele voorbeelden paraat. Het Canadese Emerge gebruikt blockchain in Zuid-Amerika in een app genaamd Civitas.  Het bedrijf zegt dat de applicatie was ontworpen om de veiligheid te verbeteren en de wachttijd voor winkels te verminderen door bijeenkomsten in krappe ruimtes te verminderen en de kans op besmetting te verkleinen.

Verder is het platform geïntegreerd met ID-nummers van lokale overheden samen met unieke blockchain-records, waardoor autoriteiten kunnen bepalen of de burgers in aanmerking komen voor vergunningen om hun huis te verlaten. Als een gebruiker bijvoorbeeld tekenen van coronavirusachtige symptomen meldt, helpt de app hem te bepalen op welke dagen hij het veiligst is om noodzakelijke zaken te regelen.

World Economic Forum

Naik is geen roepende in een woestijn. Het World Economic Forum schrijft ook voorstander te zijn van het gebruik van blockchain tijdens de pandemie. Ziyang Fan en Rebecca Liao schrijven samen dat de pandemie heeft geleid tot verstoring van de supply chain en riepen op tot meer zichtbaarheid in de hele keten. Het gebruik van blockchain en van digitalisering van transportgegevens moet hierbij helpen.

Leave a Reply