blog

Scams maken ethereum transacties onnodig duur

By 4 augustus 2020No Comments

De afgelopen maanden gaat het alleen maar over Ethereum. De blockchain wordt voor ontzettend veel doeleinden gebruikt, denk aan alle stablecoins, tokens en apps die gebruik maken van het netwerk. Sinds begin dit jaar is DeFi ook in opmars en alle bijbehorende smart contracts worden ook als transacties gerekend. En dan steeg de munt ether ook nog eens naar 400 dollar dit weekend.

Kan het netwerk dit wel bijhouden?

ethereum gas

Met Gas vooruit

Hierboven zie je hoeveel gas er per dag wordt gebruikt op het netwerk van Ethereum. Voor elke transactie (verzenden van ETH, verzenden van tokens, interacties met smart contracts) moeten transactiekosten betaald worden. Deze transactiekosten worden berekend in Gas. Gas wordt op zijn beurt weer betaald in ETH.

Velen zullen bovenstaande toename toeschrijven aan DeFi-protocollen zoals Uniswap, Compound en de aanstaande lancering van het ETH 2.0-testnet. Ze maken ongetwijfeld deel uit van de hogere activiteit, maar ze zijn niet de belangrijkste reden achter de netwerkdrukte van ETH.

Ethereum is een scam

Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de ponzi scams Forsage, MMM en Lion’s Share. Op basis van het totale aantal transacties en standaard gaslimieten voor de contracten, waren deze scam smart contracts verantwoordelijk voor ongeveer 5.600 ether aan gaskosten de afgelopen maand, of ongeveer 10% van het totale verbruik.

Om dit in het juist perspectief te plaatsen: deze drie ponzi’s gebruiken evenveel als Tether, dat tientallen miljoenen transacties uitvoert en miljarden dollars over Ethereum verplaatst.

Sinds halverwege juli wordt op Ethereum elke dag minimaal 1 miljoen transacties uitgevoerd voor 21 miljard Gas. Daarnaast wordt 57 miljard gas exclusief gebruikt voor de uitvoer en creatie van smart contracts. De drie ponzi’s gebruiken ongeveer 17 miljard gas van dit verbruik, bijna 30% van alle smart contractactiviteit.

gas ethereum

Een transactie op het Ethereum netwerk kost nu ongeveer 1,70 euro, dit is sinds halverwege 2018 niet meer voorgekomen. Vitalik Buterin zag dit jaren geleden al aankomen. Ethereum werkt aan dit schaalprobleem en verwacht dat ETH 2.0 de oplossing is. Vandaag wordt het laatste testnetwerk van ETH 2.0 live gezet en met een beetje geluk kan de echte versie in november gelanceerd worden. De verwachting is dat in aanloop naar de lancering, de ethereum koers nog flink gaat stijgen.

Leave a Reply