blog

Bitcoin technische analyse: 11.500 dollar laatste grote horde richting all time high

By 4 augustus 2020No Comments

Bitcoin lijkt weer wat rust gevonden te hebben na de wilde bewegingen van het afgelopen weekend. Langzaam maar zeker kruipt de cryptocurrency weer wat omhoog, lukt het bitcoin om deze week 12.000 dollar te bereiken?

Op weg naar de top horen correcties erbij

Afgelopen zondag ging het snel, de bitcoin koers vloog naar 12.000 dollar (10.186 euro). Maar zoals je gisteren in onze analyse op YouTube zag, dook de prijs daarna in een kwartier omlaag. Dat kwam door een long squeeze, maar er zijn ook andere dingen die meespelen. De eerste grafiek hieronder toont de bitcoin koers, de grafiek daaronder de Relative Strenght Indicator (RSI).

De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 dat het momentum van de koers weergeeft. Op die grafiek zie je dat er sprake is van divergentie, dat houdt in dat de RSI anders beweegt dan de bitcoin koers. De RSI laat twee lagere opeenvolgende toppen zien, terwijl de bitcoin koers juist hogere toppen maakt. Gebeurt dit, dan is dat voorbode voor een daling. Dat is afgelopen zondag dan ook gebeurd, de prijs daalde met bijna 13 procent.

Wat ook meespeelde, is dat de RSI overbought was. Dat zie je aan de de oranje lijn die boven de paarse band uit kwam. Dat betekent dat de koers van bitcoin in korte tijd (te) hard is gestegen, een correctie is dan op zijn plaats.

Het goede nieuws is dat de RSI zich nu rond de 50 beweegt, midden in de paarse band. De koers is na de daling van afgelopen weekend wat tot rust gekomen, en heeft nu weer genoeg ruimte om verder te stijgen.

Een flinke weerstand op 11.400 dollar

Na de snelle daling van zondag blijft 11.440 dollar (9.708 euro) een sterke weerstand. Deze weerstand zie je op de grafiek hieronder aan de rode lijn. De grafiek is gericht op de korte termijn, elke candle stelt een half uur voor.

Wil bitcoin opnieuw een poging wagen om 12.000 dollar (10.183 euro) te doorbreken? Dan moet de prijs eerst door de rode weerstand schieten. Op dit moment lijkt de koers langzaam richting de rode lijn te bewegen, de blauwe lijn biedt daarbij ondersteuning. Elke keer als de koers zakt, springt de prijs omhoog bij het aanraken van deze lijn. De dalen worden steeds hoger, en dat is positief.

Ook een horde op weekniveau

Maar zoomen we uit op de grafiek, dan zien we dat bitcoin nog een andere belangrijke horde moet nemen. Je kijkt nu naar de weekgrafiek van bitcoin, van eind 2017 tot en met nu. De rode lijn op de grafiek is 11.500 dollar (9.751 euro).

Waarom is die rode lijn zo belangrijk? Al sinds januari 2018 is het bitcoin niet gelukt om de week hoger af te sluiten dan dit prijsniveau. Lukt het ergens in de komende weken wel, dan is er vrijwel geen weerstand meer naar het hoogste punt aller tijden. Medio december 2017 bereikte dat toppunt op 19.900 dollar (16.870 euro).

Wat kunnen we verwachten van bitcoin?

Om te zien waar de koers de komende dagen heen gaat, moeten we diep op de grafiek inzoomen. We kijken weer naar de prijs per half uur, je ziet de koers van 27 juli tot en met nu. We beschrijven zowel een positief (bullish) als een negatief (bearish) scenario.

Bullish

De lichtgroene lijn is de weerstand van 11.400 dollar (9.708 euro). Lukt het bitcoin om daar doorheen te breken? Dan ligt de weg vrij voor een nieuwe poging om 12.000 dollar (10.186 euro) te doorbreken. Dit niveau hebben we met de bovenste groene lijn aangegeven.

Bearish

Kan de koers geen ondersteuning meer vinden op de stijgende blauwe trendlijn, dan vinden we de eerste ondersteuning terug op 11.000 dollar (9.320 euro). Dat is de bovenste rode lijn op de grafiek. Zakt de prijs ook daar onder, dan ligt het volgende steunpunt op 10.600 dollar (8.981 euro), de onderste rode lijn op de grafiek.

Leave a Reply