blog

Scam: Hoskinson van Cardano deelt geen 100.000.000 ADA uit

By 14 juli 2020One Comment

Cardano (ADA) is de afgelopen maanden een van de meest populaire cryptocurrency’s op de markt. Dat is niet voor niets, de munt is sinds begin 2020 met 267% gestegen. Hierdoor heeft ADA veel grotere coins weten te overtreffen. Bitcoin, Ethereum, XRP en 82 andere cryptocurrency’s uit de top 100 hebben het mindere groei meegemaakt.

Maar het is niet alleen de koers die mooie dingen laat zien, het project heeft ook te maken met positieve fundamentele ontwikkelingen. Eind juli gaat de blockchain het zogenaamde Shelley-tijdperk in, dat gekenmerkt zal worden door het uitrollen van staking. De upgrade naar Shelley zal naar verwachting leiden tot een opleving in adoptie en maakt het netwerk decentraler.

Maar waar succes is, in cryptoland, komen de scammers. Deze keer kozen oplichters YouTube als slagveld.

Scam Cardano op YouTube

Volgens deze post gepubliceerd op de r/Cryptocurrency subreddit op 13 juli, is er op Youtube een video die continu Cardano gebruikt om te scammen. De livestream heet: LIVE Cardano Top 2020 | Charles Hoskinson opening Keynote: Shelly Edition.

De oplichters die de livestream regelen, gebruiken eerdere beelden van de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, om cryptocurrency te stelen van de kijkers.

Het idee is simpel en herken je misschien in andere vormen. Gebruikers moeten tussen de 5.000 en 1.000.000 ADA sturen naar een bepaald ontvangstadres. Vervolgens wordt het bedrag verdubbeld en teruggestuurd. Dit is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Misschien overbodig, maar als je iets opstuurt, dan krijg je absoluut geen cryptocurrency terug.

Wij zijn meerdere van dit soort scams tegengekomen op YouTube, elk met een iets andere lay-out en/of oplichtersgroep erachter. Ook worden andere coins behandeld. Eentje probeerde zelfs bitcoins af te pakken met een livestream over de Sony Playstation 5.

Charles Hoskinson waarschuwt voor scam

Hoskinson reageerde begin deze maand op dit soort scams.

‘Je werkt vijf jaar aan iets, je steekt er je hart en ziel in, je hebt gewoon een gigantische gebeurtenis met 10.000 mensen. Vervolgens zie je op Telegram, Twitter en vele andere kanalen video’s  van oplichters uit China met behulp van mijn gezicht, ons bedrijfslogo, het logo van de Cardano Foundation die absoluut geen connectie met ons hebben.’

Hij voegde eraan toe dat het jammer is omdat er geen haalbare manier is waarop de Cardano Foundation de oplichters kan aanklagen:

‘Ik heb daar geen verhaal voor. Ik kan ze niet aanklagen, ik heb geen idee waar ze zijn, wat er aan de hand is. Dit gebeurt de hele tijd. Hetzelfde geldt voor Vitalik voor Ethereum. Hetzelfde voor Brad en XRP.’

Dit soort scams zorgen ervoor dat het voor cryptobedrijven onmogelijk is om op social media en op YouTube te adverteren.

One Comment

Leave a Reply