De bitcoin koers gaat nu al een paar maanden nauwelijks op en neer, waardoor bitcoin het beruchte imago van een volatiele asset niet kan waarmaken. Volgens de theorie zit bitcoin in een distributiefase, maar Ki Young Ju laat met data zien dat dit niet klopt. Bitcoin zou nog in een accumulatiefase zitten.
Vriezen of dooien
De bitcoin block halving ligt drie maanden achter ons, toch is er nog geen nieuwe bullrun, waar velen op hadden gehoopt en sommigen zelfs durfden te voorspellen. Hoe langer het duurt voordat de bitcoin koers een grote beweging omhoog maakt, des te meer kritiek er komt op voorspellende modellen zoals stock-to-flow.
De meningen van de twee kampen zijn best zwart-wit. Kamp bitcoin verwacht dat bitcoin ontelbaar dollars waard wordt en dat bitcoin fiatgeld kan vervangen. Het andere kamp ziet helemaal geen toekomst in bitcoin en hebben dan ook geen hoop op een hoge prijs.
Er is weinig nuance en weinig ruimte voor tussenliggende scenario’s. Doordat bitcoin steeds langer zijwaarts beweegt, is er ook steeds minder ruimte voor nuance voor dekoers. De cryptocurrency lijkt op een cruciaal punt af te stevenen, waarbij ofwel een nieuwe bullrun begint, of waarbij bitcoin door verschillende supportzones kan vallen.
Vier theoretische fasen
Volgens de Wyckoff-theorie doorloopt een marktcyclus vier verschillende fasen: accumulatie, uptrend, distributie en downtrend. Beleggers accumuleren als de koers laag staat waarna de prijzen tijdens de uptrend stijgen. Dit is wanneer vroege beleggers beginnen met het distribueren van hun activa, het nemen van winst, en vervolgens begint de downtrend. De cyclus herhaalt zich dan helemaal opnieuw. De distributiefase wordt vaak gekenmerkt door een zijwaartse beweging die de vraag absorbeert totdat deze is uitgeput.
Door de gecodeerde digitale schaarste van bitcoin kan het zijn dat wanneer en tegen welke prijs bitcoin wordt geaccumuleerd, anders is dan bij andere activa. Bitcoin werd op volle kracht geaccumuleerd toen de bitcoin koers in december 2018 tot 3.200 dollar daalde. Vervolgens stegen de prijzen en de distributie vond plaats in de tweede helft van 2019. Distributie vond ook plaats elke keer dat bitcoin snuffelde aan een waarde van 10.000 dollar.
Toch denkt Ki Young Ju, CEO van cryptoquent.com dat bitcoin nu in een accumulatiefase zit.
We are in the #BTC accumulation phase.
The 30- and 90-day moving average gap of all exchanges’ reserve represents the downside risk. It hit a record low in May this year and is still below zero. pic.twitter.com/IsljYG6h0Z
— Ki Young Ju (@ki_young_ju) July 13, 2020
Gemiddelde voorraad op beurzen
Ju baseert dit op het 30 dagen en 90 dagen voortschrijdend gemiddelde van de bitcoin reserves van alle beurzen. De coronacrash in maart zorgde ervoor dat de bitcoin reserves ontzettend hard daalden, met als dieptepunt mei 2020. Het bereiken van een dergelijk dieptepunt is historisch gezien een krachtig koopsignaal. Dat kunnen we beter uitleggen met de volgende twee grafieken.
De zwarte lijn is de koers van bitcoin en de roze golf zijn de voortschrijdende gemiddelden van de voorraden op beurzen. Onderstaande grafiek loopt vanaf begin 2015, maar de correlatie tussen de twee lijnen is vooral in 2017 duidelijk zichtbaar. Begin 2017 is er een brede groene balk waar met koeienletters BUY op staat. De roze lijn verblijft dan ook vrij lang onder de 0-grens. Vervolgens verdrievoudigt de koers.
Het volgende buy-moment dient zich aan in oktober 2017. De voorraden dipten heel kort maar krachtig onder de nullijn. Vlak daarna groeide de koers richting een all time high van 20.000 dollar.
Nu hebben we genoeg context om nog eens naar de tweet van Ju te kijken. Op dit moment bevindt de koers zich al maanden onder de 0-grens. Dat betekent dat beurzen nauwelijks voorraad hebben; investeerders kopen bitcoins en halen deze van de beurs. Ook al lijkt volgens de Wyckoff-theorie of de bitcoin koers in een distributiefase zit, de data van Ju laat juist zien dat bitcoin nog in een accumulatiefase zit. Volgens Ju betekent dit dat het beste er nog aan moet komen.
Wil je ook accumuleren? Dat kan via BTC Direct of de app BLOX, te downloaden voor iOS en Android.