blog

Russische regering verbiedt transacties naar anonieme wallets

By 5 augustus 2020No Comments

De Russische Federatie heeft anonieme stortingen op online wallets verboden, dit kan impact hebben op 10 miljoen Russische gebruikers. Volgens wetgevers zou dit initiatief illegale activiteiten, zoals de financiering van terrorisme en de illegale drugshandel, moeten beteugelen.

10 miljoen onbekenden

Online wallets via diensten als Yandex, WebMoney, PayPal en Kiwi zijn erg populair in Rusland. Deze services onderhouden ongeveer 10 miljoen gebruikers waarvan de identiteit niet bekend is. Deze anonieme accounts worden wel geregeld gevuld met geld. Sommige van deze anonieme gebruikers, gebruiken deze wallets ook om cryptocurrency mee te kopen. Althans, dat is wat gespeculeerd wordt, de cijfers zijn onbekend.

Impact valt mee

Antonina Levashenko, een econoom, is van mening dat deze maatregelen in eerste instantie geen effect zullen hebben op cryptocurrency en op de blockchain-industrie. Nu Rusland zijn anti-witwasprocedures aanscherpt, kan het bestaande verbod uiteindelijk ook op virtuele valuta worden toegepast. Maria Stankevich, manager van EXMO crypto exchange business development, is van mening dat het verbod alleen effect kan hebben op exchanges die compliance niet serieus nemen. Ze denkt dat de vraag naar dergelijke diensten hierdoor kan afnemen.

Dit lijkt een verregaande maatregel, en dat is het ook, maar onze eigen minister van Financiën Wobke Hoekstra kwam ooit met een soortgelijk voorstel. Hoekstra wilde dat alle partijen in Nederland hun gebruikers moeten kunnen identificeren. Dat heeft hij er door weten te drukken bij verschillende partijen, maar dat bleek niet haalbaar bij walletaanbieders. En hij wilde zelfs nog verder gaan dan Rusland, verdachte transacties moesten ook worden gemeld.

Stablecoins mogen wel

Anatoly Aksakov, een belangrijke figuur achter de Russische cryptowetgeving, zei dat de nieuwe wet lokale bedrijven in staat zal stellen zelf stablecoins uit te mogen geven. Dit zijn cryptocurrency’s waarvan de waarde gekoppeld is aan een fiat valuta zoals de euro. Volgens de ambtenaar mogen Russen dergelijke munten zelf uitbrengen en ze kunnen deze inwisselen voor andere activa, waaronder digitale activa die in het buitenland zijn gemaakt.

Leave a Reply