blog

Ruim 1 miljard dollar aan bitcoin en ethereum buit gemaakt door Chinese scam Wotoken

By 17 mei 2020No Comments

De afgelopen jaren werd de cryptowereld op zijn grondvesten geschud door het beruchte PlusToken. Deze scam verkocht voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin via verschillende beurzen, met als gevolg dat de bitcoin koers niet kon stijgen. De volgende grote scam dient zich nu aan, meer dan 700.000 gebruikers zijn opgelicht door Wotoken en er is voor meer dan 1 miljard dollar aan cryptocurrency opgenomen.

Jarenlang gaande

Volgens dit bericht van nieuwsoutlet BaiDu begon het proces op 14 mei in het Volksgerechtshof van Binhai Country, Yancheng City  tegen zes verdachten. De rechtbank beschuldigde de betrokkenen van Wotoken ervan dat ze georganiseerd en beheerd multi-level marketing (MLM) activiteiten organiseerden. Ze verspreidde valse verhalen, misleidende informatie, en verborgen inkomen en zelfs misdaden.

De scam is overigens niet nieuw. Wotoken heeft jarenlang crypto’s van slachtoffers kunnen stelen, de Chinese politie kwam Wotoken in augustus 2018 op het spoor. Alle verdachten hadden verschillende verantwoordelijkheden binnen de organisatie, van het werven van technisch personeel en het opzetten van de frauduleuze platformen tot het creëren van online en offline aantrekkelijke promotiecampagnes.

Passief inkomen

Het platform functioneerde zonder enige echte zakelijke activiteiten. In plaats daarvan stond in de marketinguitingen dat Wotoken werkt als een slimme, online portemonnee voor cryptocurrency’s die automatisch winst maken voor gebruikers zonder ze ook maar iets hoeven te doen.

Door de op MLM gebaseerde activiteiten en de bewering dat de cryptowallet snelle winst oplevert, wordt Wotoken vergeleken met een andere Chinese scam: PlusToken. Mocht je geïnteresseerd zijn in Chinese cryptomedia, maar de lokale taal niet spreken dan kun je Dovey Wan volgen. Zij weet precies wat er op cryptogebied in China speelt. Zij bevestigt dat er een daadwerkelijke link is tossen Wotoken en PlusToken. Een oplichter is bij beide scams betrokken.

Meer dan 1 miljard dollar buit gemaakt

In het bericht van Baidu staat dat Wotoken actief was van juli 2018 tot oktober 2019. Het werkte als een klassiek MLM-project, maar het had een verdacht hoog aantal totale hiërarchische niveaus, namelijk 501.

Binnen die periode registreerden 715.249 mensen zich op het platform van Wotoken. Wotoken nam van hen 46.000 bitcoins, meer dan 2 miljoen ethers, 292.000 litecoins, 56.000 BCH, 684.000 EOS en grote hoeveelheden van verschillende andere minder bekende digitale activa op.

Uiteindelijk berekende het rapport dat het totale bedrag dat het frauduleuze project van zijn leden heeft opgehaald 7,769 miljard yuan (bijna 1,1 miljard dollar) bedroeg.

Geheime boete

Sommige van de verdachten hebben een crimineel verleden, daardoor werden verschillende straffen uitgedeeld. Het openbaar ministerie heeft van alle verdachten geëist een boete te betalen voor hun daden, daarnaast krijgen ze ook een gevangenisstraf opgelegd. Afhankelijk van de persoon kunnen ze zes maanden tot elf jaar krijgen.

Vanwege de complexiteit van het proces heeft de rechtbank de zaak echter na 18:00 uur op 14 mei geschorst, voilgende week gaan ze verder.

Het is natuurlijk nooit met 100% zekerheid te zeggen, maar alles wijst erop dat PlusToken de bitcoin koers in 2019 heeft beïnvloed. Verschillende analyses vonden een verband tussen activiteit in de wallets van PlusToken en de koers.

Of Wotoken ook zo’n invloed op de koers gaat hebben is nog even afwachten. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wie de private keys in handen heeft en of er al wordt verkocht.

Leave a Reply