blog

Rosetta nu ook beschikbaar voor bitcoin, apps voor verschillende blockchains mogelijk

By 23 september 2020No Comments

Coinbase bericht dat Rosetta nu ook beschikbaar is voor bitcoin programmeurs. In juni onthulde de Amerikaanse cryptobeurs een blockchain-integratietoolkit met de naam Rosetta, destijds beloofden ze om deze ook beschikbaar te maken voor bitcoin en ethereum. Een deel van die belofte is nu ingelost.

Meer dan bitcoin core cliënt

Dit betekent dat Rosetta-bitcoin nu functies kan integreren die niet mogelijk zijn op alleen de core cliënt van bitcoin. Rosetta is een open-sourceproject en wordt geleid door Coinbase en ondersteund door blockchain-projecten zoals Filecoin, Celo en Blockstack.

Omdat elke blockchain anders is geschreven, is het voor ​​programmeurs een uitdaging om producten te maken die bedoeld zijn om op meerdere blockchains te werken. Rosetta is eigenlijk een poging om een format te schrijven en te standaardiseren. Het stroomlijnt de ontwikkeling van cross-blockchain-applicaties zoals block explorers, wallets en dapps.

Ontwikkelen voor alle blockchains

Volgens Coinbase implementeren meer dan 20 blockchain-projecten Rosetta al. Dit zijn Near, Cardano, Celo, Coda, Neo, Tron, Handshake, Oasis, Cosmos, Decred, Filecoin, Ontology, Sia, Zilliqa, Digibyte, Harmony, Kadena, Nervos, en Blockstack. Bitcoin staat (nog) niet in dit rijtje.

De aankondiging van gisteren beschrijft een groot aantal problemen waar ontwikkelaars mee zitten die willen integreren met bitcoin. Coinbase doelt hiermee onder andere op het opvragen van rekeningsaldi tot het opbouwen van transacties zonder de private key in de node te hoeven importeren.

Zonder blockchain kennis toch bijdragen

De hoofdontwikkelaar van Rosetta is Patrick O’Grady en hij zegt dat het team continu op zoek is naar het verfijnen van Rosetta. Ook beoordelen ze bijdragen van de community op GitHub. Het moet makkelijker worden voor ontwikkelaars die niet doordrenkt zijn van bitcoin of blockchain om toch een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van de blockchain-technologie.

‘Het runnen van een soort bedrijf op Bitcoin betekende van oudsher het runnen van een indexer en een aangepaste wallet om transacties met offline keys te maken en te ondertekenen. Rosetta-bitcoin maakt dit voor elke ontwikkelaar gemakkelijk om te doen.’

Maar het is ook een goede tool voor ontwikkelaars die meer bekend zijn met Web 3.0. O’Grady:  ‘Voor bestaande blockchain-ontwikkelaars die nieuwsgierig zijn naar Rosetta, wat is een betere manier om de kernconcepten te illustreren dan om te laten zien hoe het werkt voor Bitcoin?’

De volgende stap is ondersteuning voor het Lightning Network.

Leave a Reply