Het Rode Kruis opent giro 7244 om de gezondheidszorg in landen waar het coronavirus heerst een handje te helpen. Het Rode Kruis schrijft dat er meer geld nodig is omdat de gezondheidszorg in sommige getroffen landen overbelast is. Tijdens een nieuw radiospotje van de hulporganisatie is te horen dat je ook bitcoins kan doneren.
Hoe doneer je bitcoins?
Je kan het Rode Kruis helpen door naar hun website te gaan, te kiezen voor een artikel over het corona-virus en op doneren te klikken. Vervolgens selecteer je een bedrag, net alsof je fiatgeld doneert. Vul je contactgegevens in en je kan een betaalmethode kiezen. Kies voor crypto en je krijgt op een nieuw scherm een ontvangstadres en QR-code te zien. Scan deze met je smartphone wallet of copy-paste het ontvangstadres in je wallet en kies voor verzenden.
Een derde partij zet de bitcoins om in euro’s.
Hieronder een voorbeeld van het verzendformulier. De QR-code is er bewust afgehouden om verwarring te voorkomen.
Wat doet het Rode Kruis met de donaties?
Het zou mooi zijn als donaties via de blockchain verliepen en niet meteen verkocht zouden worden. Dan kan je je gedoneerde coins op een transparante manier volgen. Zo ver is het Rode Kruis nog niet, dus we moeten het doen met publieke informatie. In de radiospot zegt het Rode Kruis 30 miljoen euro te willen ophalen en op de website van het Rode Kruis staat het volgende:
‘Het Rode Kruis geeft in zoveel mogelijk landen ter wereld voorlichting om het risico op besmetting te verkleinen. In China bieden hulpverleners ook psychosociale zorg en ze zijn betrokken bij het vervoeren van patiënten in ambulances. In Zuid-Korea deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit aan mensen die in quarantaine zitten. Het Rode Kruis in Mongolië heeft tot nu toe 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgedeeld bij onder andere gezondheidscentra, treinstations en het vliegveld.
Ook in Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden contact met overheidsinstanties en staan klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.’