blog

Hoeveel mensen hebben één hele bitcoin?

By 16 februari 2020No Comments

De interesse in bitcoin neemt weer toe en dat zie je ook terug aan de prijs. Een hele bitcoin is nu meer waard dan 10.000 dollar en veel nieuwelingen vinden dit teveel om in één keer uit te geven (wees gerust, wij ook hoor). Gelukkig hoef je niet in één keer een hele bitcoin kopen maar kan je zelfs al voor 1 euro aan bitcoin kopen.

Toch is het wel een interessante vraag, hoeveel mensen hebben nou werkelijk 1 hele BTC?

Mensen of adressen

Het is onmogelijk om uitspraken te doen over het aantal mensen die een hele bitcoin hebben. Bitcoins worden namelijk gekoppeld aan bitcoinadressen, sommige mensen hebben meerdere adressen en anderen delen één adres. Bij laatstgenoemde moet je denken aan een beurs waar bitcoin op verhandeld wordt. Die beurs gebruikt dan één bitcoinadres, waar duizenden mensen op handelen.

Dus in plaats van dat we naar het aantal mensen kijken, onderzoeken we het aantal bitcoinadressen. Dat doen we door naar via een blockexplorer de blockchain van bitcoin te analyseren. Alle data op de blockchain is openbaar en voor iedereen inzichtelijk. 

Bovenstaande tabel is van vrijdag 14 februari. Op dit moment zijn er meer dan 18 miljoen bitcoins vrijgekomen. In de tabel hierboven zie je de verdeling van alle bitcoins over de adressen. Op 787.244 ontvangstadressen staat minimaal 1 bitcoin. In totaal zijn er 29.107.401 adressen aangemaakt, hiervan heeft dus 2,7% minimaal één bitcoin.

Nogmaals, dit betekent niet dat er 787.244 mensen zijn met minimaal één bitcoin. Een persoon kan bijvoorbeeld ook twee adressen hebben waarop de ene 0,8 BTC staat en de andere 0,2 BTC. In dit geval worden deze adressen niet geregistreerd als +1 bitcoin.

Ook zie je dat sommige adressen duizenden bitcoins bevatten. Dit adres kan behoren tot een bedrijf, beurs of investeerdersgroep waarbij elk lid een verschillend aantal bitcoins kan hebben. Maar ook aan een miningbedrijf die allemaal bitcoins als beloning hebben ontvangen maar deze op één adres laten staan.

We kunnen er wel zeker van zijn dat tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen minimaal één bitcoin hebben.

Hoe zit het met verloren bitcoin?

Niet alle bitcoins van de 18 miljoen zijn nog vrij besteedbaar. Als je de toegang tot je bitcoins verliest omdat je je private keys kwijt bent, dan kan je die bitcoins als verloren beschouwen. Niemand kan meer bij die bitcoins. Chainalysis concludeerde in 2017 dat ongeveer 23% van alle bitcoins voor altijd verloren zijn. Ook zijn de eerste miljoen bitcoins gemined door Satoshi Nakamoto, de uitvinder van bitcoin. Deze bitcoins staan vast op één adres en er wordt aangenomen dat deze als onverplaatsbaar beschouwd kunnen worden.

Hier rekening mee houden zijn er dus veel minder mensen met minimaal één hele bitcoin.

Leave a Reply