De bitcoin koers is sinds het begin van dit jaar met bijna 50 procent toegenomen. Een groei van deze omvang kan gevoelsmatig niet door blijven gaan. Maar gevoel is een slechte raadgever, daarom bekijken wij in dit artikel twee indicatoren die ons hier meer over kunnen vertellen.
Alle data en grafieken komen van lookintobitcoin.com. Hiermee kunnen we ook uitwijzen in welke fase van de bullmarkt we nu zitten.
Indicator 1: MVRV Z-Score
Hierboven zie je de MVRV Z-score. Die bestaat uit drie variabelen:
- De blauwe lijn is de marktwaarde: de huidige prijs van bitcoin vermenigvuldigd met het aantal munten in omloop. Dit wordt ook wel de market cap genoemd op Coinmarketcap en in meer traditionele markten. De marktwaarde is gericht op de korte termijn.
- De oranje lijn is de gerealiseerde waarde: Hierbij wordt gekeken naar de prijs van elke bitcoin op het moment dat ze voor het laatst verzonden werden naar een ander ontvangstadres. Van al deze individuele prijzen wordt een gemiddelde berekend. Dit gemiddelde wordt vermenigvuldigd met het aantal bitcoins in omloop. De gerealiseerde waarde kan je zien als een middel om de waarde van bitcoin op de lange termijn te bepalen.
- De rode lijn die zo op en neer deinst is de Z-score: een standaarddeviatie om de extreme verschillen tussen marktwaarde en gerealiseerde waarde weer te geven.
Maar wat zien we hier en welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Op het moment dat de prijs toeneemt en een top bereikt heeft, dan laat de Z-score dat ook zien. Bijvoorbeeld in het begin van 2018, toen bitcoin 20.000 dollar waard was. Een absoluut hoogtepunt en dat liet de Z-score ook zien in de groene cirkel.
Ook zie je bij de getallen 1 en 2 een piek voordat de bitcoin koers weer terugzakt om vervolgens parabolisch te stijgen. Het lijkt of we de piek voor de volgende parabolische groei in juni 2019 al hebben gehad. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat de Z-score binnen een paar maanden in de rode balk uitkomt.
Afgaande op de Z-score is de groei van begin 2020 tot nu nog niet eens een hele grote piek, maar de aanleiding om dit nummer van Puff Daddy op repeat te zetten.
Indicator 2: Bitcoin Logarithmic Growth Curves
De volgende indicator waar we naar kijken wordt de Bitcoin Logarithmic Growth Curves genoemd. Bovenstaande grafiek kijkt naar de volledige prijsgeschiedenis van bitcoin. Op basis van deze data kan de conclusie getrokken worden dat de waarde sinds het begin tussen twee trendlijnen beweegt. De schaal van de grafiek is logaritmisch, dat zie je aan waarde op de y-as. De blauwe lijn is de koers van bitcoin.
De rode lijn wordt de oscillator genoemd. Een term die komt uit de electronica. Een technisch analist verbindt een oscillator tussen twee extreme waarden en schetst vervolgens een trendindicator (de rode lijn) met de resultaten. Hiermee kan je zien of bitcoin op de korte termijn overbought is of juist oversold.
Bovenstaande grafiek is wat dat betreft vrij simpel opgezet maar wel heel belangrijk. Op het moment dat de oscillator de 1-lijn raakt, zoals drie keer is gebeurd, is het een goed moment om je bitcoins te verzilveren (als je liever fiat dan sats hebt). De oscillator is ook nog nooit door de 0-lijn gezakt dus dat is dan ook de absolute oversold bodem van dat moment.
In de groene cirkel zie je dat bitcoin eigenlijk nog vooral in oversold territorium zit en we nog lang niet op een punt belandt zijn waar we een groene 4 kunnen plaatsen.
Mocht je meer willen lezen en leren over deze grafiek, lees dan ‘Bitcoin’s natural long-term power-law corridor of growth‘ van Harold Burger.
Verricht je eigen onderzoek
Technische analisten gebruiken een plethora aan verschillende indicatoren om tot investeringsbeslissingen te komen. Dit zijn slechts twee voorbeelden. In onze kennisbank vind je uitleg over veel meer tools. Ook legt onze analist Axel twee keer per week uit op YouTube hoe je technische analyses kan gebruiken om er je voordeel uit te halen.
Naast de technische indicatoren is fundamenteel nieuws ook belangrijk voor je strategie op zowel korte- als lange termijn. Op de korte termijn is het goed om naar adoptie te kijken, zijn er bedrijven die bitcoin willen gebruiken. Op de lange termijn kan je bijvoorbeeld het protocol van bitcoin erbij pakken om de inflatie te voorspellen.