blog

Rekenkracht op bitcoin netwerk herstelt knap na crash in maart

By 15 april 2020No Comments

Sinds de crash van half maart heeft de bitcoinkoers zich knap hersteld. Maar niet alleen de koers kreeg een klap. Veel bitcoinminers waren gestopt, waardoor de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk daalde. Inmiddels is ook de rekenkracht sterk hersteld, blijkt uit data van Blockchain.com.

Het aantal berekeningen per seconde (de hash rate) bevindt zich nu bijna weer op het niveau van vóór de grote crash in maart.

Hoge hashrate betekent meer veiligheid

De hash rate geeft aan hoeveel berekeningen per seconde alle apparaten op het bitcoin netwerk gezamenlijk maken. Dit cijfer zegt iets over de grootte van het netwerk, maar ook over de veiligheid ervan.

Want stel dat je als kwaadwillende partij de bitcoin blockchain wil manipuleren, dan moet je meer dan de helft van alle rekenkracht in handen hebben. Dat wordt ook wel een 51 procent aanval genoemd.

Met de huidige rekenkracht op het netwerk is het vrijwel onmogelijk om de bitcoin blockchain te hacken. Op dit moment berekent het bitcoin netwerk gezamenlijk bijna 115 exahashes per seconde. Uitgeschreven gaat het om 115.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde.

Ter vergelijking, dat zijn ruim een miljoen miningcomputers van het merk Antminer S19 Pro, de sterkste miningcomputer van dit moment. Wil je het bitcoin netwerk platleggen, dan moet je dus nog even sparen.

Rekenkracht is een schatting

Belangrijk om te weten is dat de cijfers nooit een exacte weergave bieden van de echte hash rate op het netwerk. De grafieken die je zien zijn vaak een schatting van de totale rekenkracht op het netwerk. Christopher Bendiksen, hoofdonderzoeker bij CoinShares, legt dit op Twitter uit:

‘De bitcoin hash rate is geen vast gegeven. Dit cijfer wordt geschat op basis van tijdsintervallen tussen transactieblokken. Deze tijden zijn gebaseerd op een Poissonverdeling (een soort kansberekening). Wanneer blokken langzaam worden gevonden gaat de schatting van de hash rate flink omlaag’

Hoe dan ook is de stijgende trend al een maand lang te zien. Het lijkt er dus op dat miners weer meer vertrouwen krijgen in bitcoin. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply