blog

Polkadot stijgt 16% en haalt Ripple (XRP) weer in

By 3 februari 2021No Comments

Cryptocurrency Polkadot laat mooie dingen zien. De waarde is met 16% gestegen en de munt DOT is nu 16,36 euro waard. Hierdoor is de totale marktkapitalisatie gestegen naar 15,5 miljard euro, dat is net genoeg om XRP in te halen. Polkadot hoeft qua markt kapitalisatie alleen bitcoin en ethereum voor zich te dulden.

Wat is de reden voor deze stijging?

Het is onduidelijk wat de reden is waarom de Polkadot koers stijgt. Zeker in een bullmarkt waar pump & dump aan de orde van de dag is en veel munten meedeinen op niets meer dan hype op social media. Maar er is wel een interessant nieuwtje. 21Shares AG, een in Zürich gevestigde crypto brokerage, lanceert ’s werelds eerste Polkadot exchange-traded product, of ETP. De DOT ETP zal vanaf morgen worden genoteerd aan de Zwitserse beurs SIX, zei het bedrijf dinsdag in een persbericht. DOT is het native token van het Polkadot-netwerk.

Hany Rashwan, chief executive officer van 21Shares, zei dat het bedrijf een ongekende vraag heeft gezien van institutionele beleggers die blootstelling willen aan crypto-activa. Ook zegt hij dat recent steeds meer interesse is voor DOT. ‘Nadat beleggers hun eerste bitcoins hebben gekocht via onze ETP’s, is het vrij natuurlijk om daarna ook in andere crypto-activa te investeren’, legt Rashwan uit.

En wat doet Polkadot?

Polkadot werd voor het eerst geïntroduceerd in 2016 en is een van de meest invloedrijke blockchain platforms. Het idee komt van Gavin Wood, een van de oprichters van Ethereum, en Polkadot is bedoeld als een oplossing die bedrijven en ontwikkelaars gemakkelijker toegang zou geven tot blockchain-technologie. Hoewel Polkadot al sinds 2016 in ontwikkeling is, is de munt DOT pas sinds vorig jaar vrij verhandelbaar.

In een interview met Sebastian Moonjava van Real Vision zei Wood dat zijn belangrijkste doel met Polkadot was om het probleem van snel innoveren op te lossen. Het bouwen van nieuwe, ontwrichtende producten vereist veel hard werk en je krijgt maar een relatief kleine beloning. Ontwikkelaars moeten alles vanaf de basis van hun blockchain-platforms tot hun bedrijfslogica helemaal opnieuw opbouwen, wat een gigantische taak kan zijn die innovatie vertraagt.

‘Wat Polkadot doet, is je maakt gebruik van short cuts. Het is heel belangrijk dat je niet je eigen basis steeds opnieuw moet bouwen.’

Zoals Wood uitlegde, is Polkadot in wezen een ketting van ketens. Hij doelt op een netwerk van vele blockchains, parachains genoemd, die verbinding maken met Polkadot’s hoofdketen, ofwel de relay blockchain. Ontwikkelaars kunnen een parachain leasen en voor de betaling gebruiken ze DOT.

Leave a Reply