blogExchanges

Polkadot beschikbaar op cryptocurrency beurzen en meteen in top 10, wat kun je verwachten?

By 24 augustus 2020No Comments

Vanaf vorige week is de token DOT van Polkadot op elke grote beurs te verhandelen. De munt is gedenomineerd, dat betekent dat de nieuwe DOT-tokens 100 keer kleiner zijn dan de oude. Veel investeerders wachtten met smart op deze munt, getuige de snelle stijging van de koers en van de totale marktkapitalisatie. Op CoinGecko staat DOT nu al op de tiende plek qua totale marktwaarde.

Wat is Polkadot?

Polkadot is een project van de Web3 Foundation en levert een raamwerk waarmee ontwikkelaars blockchains kunnen bouwen en samen kunnen voegen. Het is gebouwd door Ethereum mede-oprichter Gavin Wood, Robert Habermeier en Peter Czaban. Laatstgenoemde is de technologiedirecteur van de Web3 Foundation.

Het netwerk maakt cross-chain communicatie en interoperabiliteit mogelijk door meerdere blockchains te verbinden tot één verenigd netwerk. In de Lightpaper van het project wordt uitgelegd wat Polkadot wil bieden. In dit artikel gaan we niet elk elk aspect uitdiepen, dus als je meer wil weten, lees dan de lightpaper.  Polkadot wil zich onderscheiden met:

  • heterogene sharding
  • schaalbaarheid
  • uitbreidbaarheid
  • transparant bestuur
  • cross-chain composability

Polkadot is een versplinterde (sharded) blockchain. Sharding is een soort partitionering van de database waardoor de reken- en opslagwerklast verspreid wordt over een peer-to-peer (P2P) netwerk. Hierdoor zijn afzonderlijke nodes niet verantwoordelijk voor het verwerken van de transactionele belasting van het hele netwerk, waardoor netwerken efficiënter kunnen schalen. Shards op Polkadot werken als afzonderlijke blockchains waarbij transacties en gegevensuitwisseling over het sharded-netwerk parallel worden uitgevoerd met veiligheidsgaranties.

Brug slaan naar bitcoin en ethereum

De infrastructuur van het netwerk bestaat uit drie kerncomponenten; De Relay-keten die de centrale keten is van het netwerk waar alle nodes zich bevinden en waarop gebruikers kunnen staken. Parachains, dit zijn parallelle blockchain-shards die verbinding maken met de belangrijkste Relay-keten. De Parachains worden onderhouden door hun eigen unieke nodes, genaamd collators en bridges. Deze bridges zijn speciale blockchains waarmee Parachains verbinding kunnen maken met externe netwerken zoals Ethereum en Bitcoin.

Tokenomics

DOT zijn de tokens Polkadot en vervullen een aantal verschillende rollen. Voor governance bepalen DOT-tokenhouders de koers van het netwerk. Denk bij governance aan het bepalen van vergoedingen op het netwerk, hoe geveild wordt en de planning voor het toevoegen van parachains. Ook kan meebeslist worden over verbeteringen op het Polkadot-platform.

En ook belangrijk, het consensusmechanisme van Polkadot wordt gedreven voor DOT-houders. Om het platform te laten functioneren en geldige transacties over parachains mogelijk te maken, vertrouwt Polkadot op DOT-houders om een actieve rol te spelen. Deelnemers zetten hun tokens op het spel om ketenfuncties uit te voeren (staken), misbruik wordt afgestraft met mogelijk verlies van iemands inzet. De hoeveelheid DOT die nodig is  om te staken hangt af van de activiteit, hoe lang je wil staken en het totale aantal DOT dat wordt ingezet.

Een andere functie van DOT is dat het de mogelijkheid biedt om nieuwe parachains toe te voegen door DOT vast te binden in een proces dat bonding heet. De DOT wordt tijdens een bonding-periode vergrendeld en wordt teruggestort op de rekening waarmee ze zijn verbonden nadat de duur van de bonding is verstreken en de parachain is verwijderd.

Dot keer honderd

Er is al gebruik gemaakt van de governance mogelijkheden. In juli bepaalden DOT-houders de token een redenominatie zou moeten ondergaan, dit vergelijkbaar met een aandelensplitsing. Een derde van de DOT-tokens werd gebruikt om stemrechten te bekrachtigen, waarbij zowel de Web3 Foundation als Parity Technologies, de bouwers van het Polkadot-netwerk, zich van stemming onthielden. 86% van de gemeenschap was voorstander van een nieuwe DOT-denominatie waardoor nu 100 DOT-tokens gelijk zijn aan een enkele ‘oude’ DOT-token.  Daarom zie je op veel websites new staan.

De denominatie heeft geen invloed op hoe Polkadot werkt. Volgens een Medium-post weerspiegelt dit alleen maar de wil van de gemeenschap om de weergaveprijzen van DOT-tokens aan te passen in de aanloop naar tokens die overdraagbaar worden.

Beurzen waren te vroeg

Toch liep het niet helemaal lekker, omdat beurzen zich niet aan de afspraken hielden. Veel gecentraliseerde beurzen, waaronder Kraken en Binance, begonnen drie dagen voor de ingestelde redenominatie DOT-tokens te verhandelen. Dit leidde tot veel prijsfeeds die suggereerden dat de waarde van DOT-token met 90% was gedaald, waardoor verwarring ontstond onder investeerders.

Polkadot stuurde een e-mail naar de gemeenschap, met verwijzing naar de eerste aanbiedingen:

‘Wij zijn van mening dat een dergelijke actie onverantwoordelijk en misleidend is, de belanghebbenden van Polkadot in gevaar brengt en de exchanges aansprakelijk zijn. Maar aangezien Polkadot nu gedecentraliseerd en zonder toestemming is, kunnen we weinig doen tegen een vastberaden derde partij.’

Gavin Wood gaf ook commentaar op de actie van de beurzen en schreef op 19 augustus:

Uiteindelijk werd de redenominatie uitgevoerd op 21 augustus op bloknummer 1.248.328. Omdat de munt nog vrij nieuw is, is het zinloos om nu al een technische analyse te maken over de DOT koers, maar hieronder zie je wel de koers in sats op Binance. Elke candle stelt 1 dag voor. De munt is nu 4,08 dollar waard ofwel 517 sats.

Leave a Reply